Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szigorítaná a kormány az örökbefogadást?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 17.

Forrás: 24.hu

Orbán Viktor szerint az azonos nemű párok örökbefogadását illetően "van egy joghézag", amit rendezni kell. Hogy ez pontosan mit jelent, azt egyelőre nem lehet tudni.

Májusban a kormány közleményt adott ki: Magyarország Kormánya azt tartja fontosnak, hogy mindenki betartsa a hatályos magyar törvényeket. A magyar törvények szerint Magyarországon a család egy férfi és nő együttélése, és a magyar törvények szerint egynemű párok nem fogadhatnak örökbe gyereket. A közleményt az Index érdeklődésére adta ki a kormány, a lap arról érdeklődött, hogy mi a miniszterelnök álláspontja a melegek egyenjogúságáról.
Szigorítaná a kormány az örökbefogadást? (fotó: iStock)
A kötcsei piknik miniszterelnöki beszédének egyes elemei kiszivárogtak: Orbán Viktor szerint az azonos nemű párok örökbefogadását illetően "van egy joghézag", amit rendezni kell - írja a 24.hu. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt egyelőre nem lehet tudni, de a kormány hagyományos családmodell kommunikációja azt sejteti, hogy szigorítás jöhet.
Magyarországon ugyanis jelenleg tilos figyelembe venni az örökbefogadó szexuális orientációját. Azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe gyereket, ugyanakkor ha a pár egyik tagja lesz csak örökbefogadó, akkor mivel nem lehet rákérdezni a szexuális orientációra, így végeredményben lehet azonos nemű párnak is örökbefogadott gyermeke, persze ebben az esetben a pár másik tagja nem lesz a gyermek törvényes szülője.
A 24.hu cikke felidézi az Equaldex gyűjtését: jelenleg a világ 26 országában illegális, ha azonos nemű párok fogadnak örökbe, 44 országban jogszerűnek számít. Magyarország a két halmaz között helyezkedik el, de ez a helyzet a világ országainak többségében, a gyűjtés szerint 152 államban.
Ausztria, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország vagy épp Spanyolország engedélyezi a meleg pároknak az örökbefogadást, csakúgy, mint Ausztrália, Kanada, Argentína és Brazília is. Az Egyesült Államok ötven államának többségében is engedélyezett, de például Kansasban, Ohióban és Floridában a magyarhoz hasonló szabályozás van érvényben.
Általában elmondható, hogy a nyugati országokban az örökbefogadás során nem vizsgálják az örökbefogadó szexuális orientációját. Ha az Orbán-kormány a szóban forgó joghézagot úgy akarja megszüntetni, hogy házassághoz vagy esetleg heteroszexuális orientációhoz köti az örökbefogadást, az újabb komoly jogállami vitákat indíthat el.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák