Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szex a terhesség alatt - Mikor kell vigyázni?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 23. | Frissítve: 2020. július 15.

Forrás: babaszoba.hu

Sok párban felmerül, hogy szabad-e szexuális életet élni a terhesség alatt? A terhesség alatti szex nem árt a babának? És a mamának?

Szex a terhesség alatt - Mikor kell vigyázni?

A terhesség nem betegség, nem kóros állapot, hanem élettani folyamat, ami azt is jelenti, hogy nem kell különösebben korlátozni semmit, ami a szexuális élettel kapcsolatos. Azaz nem kell csak azért felfüggeszteni a szexuális együttléteket, mert bekövetkezett a terhesség.
Ugyanakkor a hormonális, testi és persze lelki változások kihathatnak a szexuális életre, mindkét fél részéről. Előfordulhat, hogy csökken a kismama libidója, ahogy ennek épp az ellenkezője is és az is megtörténhet, hogy a leendő apuka óvatosságból nem akarja az együttléteket. Minden elképzelhető és annak pont az ellenkezője is. Nem szokatlan és nem is kóros sem a csökkent libidó, sem az aggodalmak, bár sok tévhit kering a terhesség alatti szexuális együttlétről. A lényeges természetesen az, hogy a pár konszenzusra jusson, elfogadja a megváltozott helyzetet és képes legyen beszélni erről, a sokak számára kényes helyzetről.
Tehát mivel a terhesség egy természetes élettani folyamat, így ameddig mindkét félnek jólesik, addig nyugodtan lehet szexuális életet élni. Kivételek persze vannak. Érdemes korlátozni az együttléteket, ha:
- az előző terhesség vetéléssel ért véget a korai szakaszban. fokozottan igaz ez, ha ismétlődő korai vetélésről beszélünk
- az előző várandósság koraszüléssel végződött
- a méhszáj kinyílt
- hüvelyi fertőzése van az anyának
- a magzatvíz szivárog
- vérzés, alhasi fájdalom, görcsök állnak fenn
Természetesen ezeket a tüneteket meg kell beszélni a terhességet kísérő és nyomon követő orvossal, bábával, ők lesznek azok, akik óvatosságra intenek. Az egész terhesség alatt nagyon fontos a megfelelő kommunikáció mindenki részéről egymás felé.
A terhesség alatti szexuális élet vagy épp annak hiánya csak és kizárólag a párra tartozik. Csak az számít, hogy ők ketten hogyan érzik magukat, elég harmonikus-e a kapcsolatuk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések