Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szex a szülés után

Szerző: Babaszoba.hu

2015. április 7. | Frissítve: 2017. április 19.

Forrás: babaszoba.hu

Nincs általános szabály arra, mikor kell vagy lehet elkezdeni a szülés után a szexuális életet. Minden párnak meg van a saját ritmusa, ám az, hogy a baba megérkezése utáni első hónap általában szexmentesen telik, igen gyakori.

Szex szülés után: gondok is adódhatnak


A szülés utáni szex jobbára nem csak a nők számára okoz nehézségeket, a férfiaknak is meg kell szokniuk az új helyzetet. A megváltozott életritmus, a baba körüli teendők, a kimerültség is akadályozhatja a szülőket az intimitásban, de a nők esetében gyakorta a fájdalomtól való félelem is gátlást alakíthat ki.

Gátseb, izomerősítés

Ha szülés során gátmetszés történt, annak teljes gyógyulása, hegesedése akár heteket is igénybe vehet, így ebben az időszakban érzékeny a terület, a szex kellemetlen, fájdalmas ilyenkor. A gátizmok erősítése is fontos lehet, hiszen ezek állapota is közrejátszik a szexuális élet minőségében.
A gátizom torna gyakorlatainak elsajátítása és napi ismétlése segíthet a regenerációban. Ha a baba császármetszéssel jött a világra, nem csupán a heg érzékenysége, hanem akár látványa is zavarhatja a kismamát: kell némi idő, míg minden visszatér a régi kerékvágásba. Ugyanakkor nem csupán a szülés alatti sérülések odázhatják egy ideig a szexuális élet megkezdését: a hormonális változások miatt a hüvely érzékenyebbé és szárazabbá válik, s ez különösen a szoptató nők esetében igaz.

Miért száraz a hüvely?

A hüvelyhám állapotát a nemi hormonok befolyásolják. Azok a természetes hormoningadozások, amelyek minden nő életében megjelennek, hatással vannak a hüvely állapotára. A terhesség idején, a szülés után, a menstruáció visszatérésig - ha a kismama szoptat, még tovább - a hüvely érzékeny és száraz. Éppen ezért sérülékenyebb és jobban ki van téve a fertőzéseknek, ennek oka pedig az egyik petefészek hormon, az ösztrogén alacsonyabb szintje.
A szeméremtest és a hüvelyhám nedvességtartalmának csökkenésével egyidejűleg csökken a szövet tónusa, rugalmassága és ellenállása. Emiatt a hám sérülékenyebbé válik, a sérülések a rosszabb vérellátás miatt nehezebben gyógyulnak, a fertőzésekre való hajlam fokozódik.
Ugyanez történik a változókor idején is: de ekkor már nem csak átmeneti panaszról van szó. Síkosító krémmel, zselével, egyéb, hüvelyszárazság elleni készítménnyel lehet ezt a kellemetlenséget enyhíteni. Ám az, hogy a hüvely nem nedvesedik megfelelően, nem csak a szexuális életet keseríti meg: a mindennapi tevékenységeket is zavarhatja az állandó égő, viszkető érzés.

Egyéb okok

A hüvely szárazságának ugyanakkor számos egyéb oka is lehet. Hogy csak néhányat említsünk: a stresszes életmód is kiválthatja, de egyes gyógyszerek - például hormonális fogamzásgátlók - is okozhatják a szexuális életet rontó állapotot. Különböző betegségek - cukorbaj, magas vérnyomás stb.- és daganatellenes kezelések következményeként is kialakulhat. Hasonló következményei lehetnek a hüvely bakteriális, vagy gombás fertőzéseinek is, és néhány nőgyógyászati beavatkozás után is megjelenhet a kellemetlen állapot.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák