Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szent Pantaleon Kórház, Dunaújváros

Szerző: Hajnal Éva

2010. november 13.

Forrás: Kismama magazin

A dunaújvárosi kórház szülészetén számos figyelmességgel fogadják az anyákat és a babákat. Olyan lényegtelennek tűnő dolgokat figyeltünk meg, amelyek valóban barátságossága teszik az osztályt. (Írásunk a 2009 decemberi állapotot tükrözi.)

Dr. Bazsa Sándor
Fotó: Rátkai Éva

Az egyik ezek közül, hogy a főorvos mindennap vizitel a fürdőkben is. Ennek köszönhető, hogy bár csak a fizetős VIP-kórtermekhez tartozik saját fürdőszoba, a folyosón lévő vécében, zuhanyozóban is makulátlan a tisztaság. Mi ezt nagy megelégedéssel vettük tudomásul, Bazsa Sándor főorvos mégsem erről beszél. Fontosabbnak tartja az osztályán dolgozók hozzáállását és szakmai tudását.

- Évek óta alig változik a császármetszések aránya. Tartjuk a 22 százalékot. Minden alkalommal a kíméletes technikát alkalmazzuk, megrendelésre viszont nem végzünk műtétet. A szövetek széthúzásával (és nem szétvágásával) végzett császármetszés után az anyák már a műtét napján járkálnak. A szülő nők bármikor kérhetnek epidurális fájdalomcsillapítást, mert az osztály valamennyi orvosa megtanulta alkalmazását. A szülésre legfeljebb egy hozzátartozó kísérheti el az anyát, tehát dúlát csak az apa helyett lehet vinni.
- A szülőszobákat a magyar szülészet nagyjairól neveztük el - mutatja az ajtókon a szép kis réztáblákat Bazsa doktor -, közülük az egyik dr. Kiss Dezső, aki a dunaújvárosi szülészet első főorvosa volt. A kismamák a szülőszobára érkezve először a vizsgálóba, majd a vajúdóba mennek. A beöntést egyáltalán nem erőltetjük, viszont a borotválást nem szívesen mellőzzük. Az előkészületek után a vajúdóknak nem kell lefeküdniük, sétálgathatnak vagy használhatják a szülőszobán található eszközöket, például a bordásfalat vagy a vajúdólabdát, sőt szülőszéket is. Vajúdás közben inni lehet, enni azonban nem.

Anya és kisbaba egész nap együtt lehetnek
a 24 órás rooming-innek köszönhetően
Fotó: Rátkai Éva

És a másik megható figyelmesség, amit elöljáróban említettünk: az újszülöttek a legtöbb kórházban ha nem is inkubátorba, de meleget adó fény alá kerülnek, míg alkalmazkodnak a külvilághoz. A fény alatt itt komplett babakelengye melegszik - pólya, kibontott pelenka, kising -, hogy puha meleg fogadja majd az újszülöttet, akire, úgy tűnik, még órákat kell várni.

A megszülető babák édesanyjukkal együtt az újszülöttosztályra kerülnek, ahol többé el sem válnak egymástól. Minden szoba felszereléséhez tartozik mérleg, pelenkázó, ahol a nővérek megtanítják a babagondozás minden csínját-bínját csakúgy, mint a szoptatást.

Tények, adatok
  • Éves születésszám: 886.
  • A császármetszések aránya: 22 százalék.
  • Három egyágyas szülőszoba várja a családokat.
  • 16 szülészeti ágy van az osztályon.
  • Szülésznőt lehet választani.
  • Dúla elkísérheti az anyát a szülőszobába.
  • Apa nem lehet bent a műtőben császármetszés esetén.
  • 24 órás rooming-in van.
  • Szülésre felkészítő tanfolyamokat rendszeresen szerveznek.
  • Kötött látogatási idő nincs, a folyosón lehet találkozni a hozzátartozókkal.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák