Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szent-Györgyi Albert Klinikai KözpontSzülészeti- és Nőgyógyászati Klinika

Szerző: Jean Orsolya

2010. november 11.

Forrás: Kismama magazin

A szegedi klinika világszerte jó hírnévnek örvend. Egyike az Egészségügyi Világszervezet olyan "műhelyeinek", ahol az élvonalban próbálják ki a legújabb nemzetközi kutatások vívmányait. (Írásunk a 2010 májusi állapotot tükrözi.)

Dr. Daru József
Fotó: Schmidt Andrea

A klinika nemcsak arról híres, hogy élen jár a szakmai újításokban, hanem a Kaáli Intézet egyik központja is itt működik. Az intézet meddőség- és lombikbébiprogramjára az ország minden részéből érkeznek babára vágyó párok.

Első látásra feltűnik - kis táblák hirdetik -, hogy az ambulanciák mindegyike valamely nagy gyógyszeripari cég támogatásával valósult meg, akárcsak a VIP, más néven alapítványi szobák is. Dr. Daru József, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülőszobájának és újszülöttosztályának vezetője el is magyarázza, hogy minden eszközzel igyekeznek szebbé, jobbá, vonzóbbá tenni intézményüket, felhasználva állami forrásokat, pályázatokon elnyerhető támogatásokat és alapítványi eszközöket. Ennek megfelelően nagyon szépek, tágasak, napfényesek és jól felszereltek a szülőszobák, labda és bordásfal is található bennük, hogy könnyebb legyen a vajúdás. Az embernek szinte kedve szottyan szülni. Az érzéstelenítés minden módja rendelkezésre áll a nap 24 órájában, és ha valaki a homeopátiás módszerek híve, itt azokat is alkalmazhatja. Szülésnél mindig jelen van gyermekgyógyász is, hogy szükség esetén azonnal segíteni tudjon.

Szirmai Kitti hamarosan hazamehet
kisfiával, a háromnapos Örssel
Fotó: Schmidt Andrea

- A császárműtőt az orvosok javaslatára költöztették a szülőszobák tőszomszédságába, hiszen vészhelyzetben minden másodperc számít - mondja dr. Daru József. - Az apukák bent lehetnek a szülésnél. Császármetszés esetén a túl nagy fertőzési kockázat miatt kint kell várakozniuk, de a műtét után azonnal megölelgethetik a kis jövevényt.

Szülés után a kismamákat és a kisbabákat a kényelmes, barátságos megfigyelőszobában helyezik el. Itt kerül sor az első szoptatásra is, ebben a klinikai védőnők segítenek, ahogy később a fürdetésnél, pelenkázásnál is. A távozás után jelentkező problémákkal a szülők az osztály szoptatási ambulanciáját kereshetik.

Általában négy napot töltenek bent az újdonsült anyukák, de nincs egységes álláspont, a kismama és a baba állapota a meghatározó - így ez jelenthet akár tíz napot is. Bár a klinika minden nehézségre felkészült, komoly hely, a munkatársak kedvesen fogadnak minden kérdést, a lelki támogatást is fontosnak tartják.

Tények, adatok
  • Születésszám 2009-ben: 2769, ebből 42% császármetszés
  • Alapítványi szobák: hat egyágyas
  • Nem fizetős szobák: összesen 33 ágy áll rendelkezésre (zömmel háromágyas szobák, csak néhány kétágyas van)
  • Hét egyágyas szülőszoba, alternatív vajúdáskönnyítő eszközökkel (kivéve vízben vajúdás)
  • Szülésznőválasztás és dúla jelenléte lehetséges.
  • A babák folyamatosan édesanyjukkal lehetnek.
  • A klinikán terhespatológia, neonatológiai osztály működik, a problémás újszülötteket a gyermekklinika veszi át.
  • Genetikai intézet, genetikai ultrahangszűrés, Down-kór-szűrés elérhető.
  • A klinika kismamái járhatnak terhestornára és szülésfelkészítőre is, utóbbi óraszáma az érdeklődők lelkesedésétől függ.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések