Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szeméremdomb körüli fájdalom a terhesség alatt

Szerző: Kiss Virág

2021. február 16.

Forrás: babaszoba.hu

Mi okozza a szeméremdomb fájdalmát a várandósság alatt, és miben segíthet ilyenkor egy gyógytornász? Szakértő segítségével jártuk körbe ezt a kényes témát.

A szeméremdomb fájdalma a várandósság során, illetve a szülést követően is jelentkezhet, és hátterében a medencefenék kötő- és izomszöveteinek meglazulása áll. Lévai Laura  gyógytornász-fizioterapeuta, fitmummy trainer segítségét kértem, hogy pontosabban megismerhessük ezt a kellemetlen problémát és kezelési lehetőségeit.

Mit tudhatunk a szeméremízületről?

Törzsünk alapja a medence, ami a gerincet és az alsó végtagokat kapcsolja össze. Ez a két nem esetében eltérő, hiszen a női medence bemenete szélesebb, nagyobb peremmel rendelkezik, mint a férfiak esetében.
A medencét három ízület alkotja: hátulról két csípő-keresztcsonti ízület (sacroiliacalis ízület), amely a keresztcsont és a csípőcsontok között helyezkedik el, elöl pedig a szemérem ízület (symphisis pubica).  A szeméremízület nem valódi ízület, ék alakban rostporcos discus tölti ki, és csak minimális mobilitással rendelkezik. A terhesség utolsó szakaszában a környező lágyrészek szövetei vizet szívnak fel, így a két szeméremcsont eltávolodik egymástól.      
Ezen összeköttetéseknek szerepük van az erőátvitelben, a medence stabilitásában és a medence két oldalának egymáshoz képes történő kis mozgásában.

Mi okozza a szeméremdomb fájdalmát terhesség alatt?

Mi történik ilyenkor ezen a területen? A terhesség és természetesen a szülés is egy hatalmas kihívás a női szervezet számára, hiszen átrendeződik, felkészül a test a magzat növekedésére, a baba érkezésére. Így - a testünkben zajló hormonális változások hatásra - már az első trimeszterben megkezdődik az ízületi alkotórészek, a kötőszövetes összeköttetések fellazulása. Ebben a relaxin, ösztrogén és progeszteron hormon játszik szerepet. Ezen hatások miatt megváltozik az adott terület statikája,  amely hibás működést eredményez. Ide tartozik az egyenes hasizom két izomhasának eltávolodása, amit szétnyílt hasizom néven ismerünk; valamint a stressz inkontinencia, a hólyag- és méhsüllyedés, továbbá az ízületeket érintő fájdalmak is.
Mivel az egyenes hasizom - amely a várandósság során a pocak növekedése közben változik - tapadási pontja is itt található a symphisisen, ezzel  hatást gyakorol a szeméremcsont területére. Ténylegesen azonban nem egy pontról beszélünk, inkább átmenetről.
Fontos megérteni, hogy mivel testünket az úgynevezett fascia hálózza be - amely mindent mindennel összeköt-, így szervezetünkre egy nagy egységként kell tekintenünk. Ezzel a szemlélettel érthetővé válik, hogy a hasfal szöveteinek feszülése és a szeméremcsont körüli fájdalom szorosan összefügg.

Milyen tünetei vannak a szeméremdombi fájdalomnak?

A symphisis területén jelentkező diszfunkció tünetei közé tartozik a húzó-feszülő, tompa fájdalom, ami kisugározhat az alhas, a belsőcomb területére is. Jellemző a nyomásérzékenység és a diszkomfort érzés.
A fájdalom járásra, tüsszentésre, köhögésre, nevetésre, nehéz tárgy cipelésére és a medence aszimmetrikus mozgására fokozódik.
A szakemberek elsősorban fekvést és fájdalomcsillapítást javasolnak a tünetek enyhítésére, így ez a kellemetlen állapot jellemzően pár hét alatt megszűnik.
Hogy mikor érdemes gyógytornászhoz fordulni, és miben lehet segíteni ilyenkor a kismamáknak? Jómagam azt javaslom, hogy megelőzés jelleggel már a babatervezés alatt keressünk fel egy szakembert (elsősorban nőgyógyászatban jártas gyógytornászt), akitől elsajátíthatjuk a megfelelő légzéstechnikát, gátizomtréninget, és akitől életvitelbeli tanácsokat is kapunk. 
Ha a várandósság alatt megjelennek a panaszok, akkor egy alapos mozgásvizsgálatot követően személyre szabott  segítséget kaphatunk. Egy holisztikus szemléletű, a fájdalomélettant ismerő szakember a fájdalom mértékének megélését is tudja csökkenteni. Szerencsére számos fájdalomcsillapító technika van a szakemberek tarsolyában.
Ezen felül gyógytornával, stabilizáló tornával, kineziotape-pel fokozni lehet a medence stabilitását. Vannak esetek, amikor manuálterapeutára van szükség egy blokk feloldásához.  
Mi okozza a szeméremdomb fájdalmát terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

Segítenek-e a szeméremdombi fájdalom esetén a medenceszorító övek?

A medenceszorító öv hasznos a fájdalomcsillapításában - összetartja, stabilizálja a medencét. Vannak már hasonló funkciót betöltő nadrágok is, amelyek szintén  megkönnyítik a mindennapokat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák