Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szelíd szülésindítás homeopátiával

Szerző: Kéky Kira

2008. április 2. | Frissítve: 2016. december 1.

Forrás: HáziPatika.com

Ha a szülés nem akar elindulni a kiírt időpont után sem, sok orvos dönt a szülés megindítása mellett. A kismamák egy része azonban ódzkodik ettől. Nekik segíthet a homeopátia.

Gyengéden is lehet indítani a szülést, ha itt az idő

Orvosságok a várandósság alatt

Szakemberek szerint egyre több kismama ismerkedik meg a homeopátiás kezelési módokkal, mivel az orvosok nem szívesen adnak gyógyszert várandósoknak illetve szoptató anyáknak. Persze a szülés alatt többféle készítményt, szert is használnak a szülészek, de egy részük helyett (illetve még alkalmazásuk előtt) meg lehet próbálkozni a szelídebb módszerekkel. A patikában vény nélkül csak úgynevezett alacsony hígítású homeopátiás készítményeket lehet venni, ezek semmiképpen nem okoznak problémát.
Olyankor beszélnek az orvosok terminus túllépésről, amikor a terhesség kora meghaladja az utolsó havi vérzés első napjától számított 280 napot (tehát a betöltött 40. hetet). Ha újabb hét telik el anélkül, hogy a szülés beindulna, akkor szokták javasolni a homeopátiával foglalkozó orvosok, szülésznők vagy dúlák,  hogy egy 3 szerből álló koktéllal próbálják meg beindítani a szülést. Ez kíméletes módja a folyamat felgyorsításának, semmiképp nem okoz kárt, és ha esetleg nem segítene, akkor sem befolyásolja később az  orvosok munkáját.

Miért éppen homeopátia?

Azért, mert veszélytelen. Veszélytelen a mamára és a magzatra nézve is - főleg az alacsony hígítású szerek. Nincs semmilyen mellékhatása, és nincs hatással a magzatra sem - mondta a babaszoba.hu-nak Szabó Lilla, homeopátiával foglalkozó gyógyszerész.
A homeopátia lényege, hogy növényi-, állati- és ásványi anyagok megfelelő arányban hígított adagjával beindítják a szervezet gyógyító tevékenységét. Alapelve: similia similibus curentur, azaz hasonlót a hasonlóval kell gyógyítani. Ez a gondolat a hagyományos orvoslás alapgondolatával ellentétes, hiszen az orvosok hányásra hányáscsillapítót adnának, szorulásra hashajtót, ezt nevezik allopátiának. A homeopátia azonban hányásra hánytató, szorulásra székletfogó szert ad, igaz, olyan hígításban, hogy a szer maga nem vált ki hányást vagy hasmenést, hanem a benne lévő "információk" segítenek abban, hogy a szervezet meggyógyíthassa önmagát.
Várandósság, szülés, szoptatás környékén körülbelül 15 - 20 homeopátiás szert használnak. A homeopátiában jártas gyógyszerészek az első hónapok hányingerére, illetve a 9. hónapban a szüléshez, a császármetszés és a gátsebek kezeléséhez, a szoptatáshoz tudnak homeopátiás szereket ajánlani. A szülés utáni érzelmi ingadozások és a fáradtság is kezelhető homeopátiával. Megfázás, influenza, torokfájás, láz esetén vannak jó, és veszélytelenül használható készítmények. - Mindenkit megkérdezek, aki homeopátiás szert vesz, hogy ismeri-e  ezek használatát, tudja-e, hogy mire kell figyelni - tette hozzá a gyógyszerész.
Homeopátiás szerek alkalmazásakor a következő dolgok tilosak: mentolos, kámforos illatú, tartalmú szerek használata, tehát fogkrém, rágógumi, illóolaj stb. Kerülni kell az erős aromákat és a kávét is. A homeopátiás szer ne érintkezzen fémmel! Ezért ha feloldva kell bevenni, akkor üveg- vagy műanyag pohárban, műanyag kanállal kevergetve szabad elkészíteni, különben elveszíti a hatását.
Szabó Lilla arra is figyelmeztetett, hogy kutatások szerint a homeopátiás szereknek árt a mobiltelefon, a mikrohullámú sütő, a számítógép és egyéb elektromos dolgok közelsége, így ezektől tartsuk távol.

Szülésindító "koktél"

És akkor jöjjön az a keverék, amely segíthet abban az esetben, ha az édesanya túlhordja a babáját és szeretné elkerülni a kórházi szülésindítást.
- 1 adag Caulophyllum thalictroides D4,
- 10 csepp Cimicifuga D2,
- 1 adag Pulsatilla D30.
Ezeket kell 2 deciliter vízbe tenni, feloldani, és kis kortyonként 1 óra alatt meginni. A koktél összetevőiről a gyógyszerész a következőket mondta:
- a Caulophyllum-ot természetes oxitocinnak is nevezik, homeopata orvosok már a 9. hónaptól javasolják, mert fellazítja a méh izomzatát. Szülés alatt segíti a méhszáj tágulását,
- a Cimicifuga fájásgyengeségre jó, tehát segíthet beindítani a szülést,
- a Pulsatilla szintén a méhre hat, a rendszertelen fájásgyengeséget  rendszeressé teszi.
Szabó Lilla ezt az összeállítást nem ismerte, de megerősítette, hogy az összetevők valóban segíthetnek a vajúdás elindításában.

Olcsó, biztonságos - mégis kevesen ismerik

- Sok patikában dolgoztam már, és azt figyeltem meg, hogy homeopátiás szereket a jobb anyagi helyzetben lévő kismamák vásároltak, pedig a homeopátiás készítmények olcsóbbak, mint a hagyományos orvosságok. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az információ inkább hozzájuk jut el. A kevésbé jó körülmények között élők nem szereznek tudomást erről a lehetőségről - mondta a gyógyszerész. Tapasztalata szerint egyébként kevesen utasítják el a homeopátiát azok közül, akiknek módjuk van kipróbálni.
Szabó Lilla azt tanácsolja, hogy ha valaki nyitott a homeopátiás szerek használatára a terhesség alatt, akkor legalább egyszer konzultáljon egy homeopátiával foglalkozó orvossal. A szülészek közül - tapasztalata szerint - egyre többen ismerkednek meg a homeopátiás eljárásokkal, de az valószínűleg nem várható, hogy maguk az orvosok is alkalmazni fogják. Amikor homeopátiás továbbképző tanfolyamokon találkozik szülész-nőgyógyászokkal, akkor az derül ki, hogy arra lenne igényük: dolgozzon velük össze valaki, aki ismeri a homeopátiás kezelést. Azt szeretnék, hogy ne nekik, az orvosnak kelljen ezzel foglalkozni. Ilyenkor szokott jó segítség lenne egy ehhez értő szülésznő, illetve dúla.
Érdemes tehát egy segítőt kérni a szülés alatt, mert a fájások idején a kismama nem lesz képes arra, hogy adagolja, bevegye a szereket, ő biztosan nem tud majd erre figyelni.
A homeopátiás kezelésekkel kapcsolatos tanfolyamokra egyébként gyógyszerészek mellett elég sok orvos, és most már pszichológus is jár - mondta el Szabó Lilla, aki nemsokára Londonban képzi magát tovább, ott dolgozik majd egy olyan homeopátiás patikában, amelyben a magyarországinál jóval több készítményt forgalmaznak. Európa több országában ugyanis a magyarországinál jóval több szer kapható, és minden területen jobban elterjedt a szelíd gyógymód használata.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések