Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szapora szívverés a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 21. | Frissítve: 2020. június 28.

Forrás: babaszoba.hu

A várandósság hónapjai alatt megnő a kismama szervezetében a vér mennyisége, a szívnek is jobban kell dolgoznia, ez vezethet a szapora szívveréshez és az erős szívdobogás-érzéshez.

Ennek a tünetei között találhatjuk a szédülést, a nyugtalanságot, az izzadást, de azt is érezhetjük, mintha a szívünk "ki akarna ugrani a helyéről", kihagyna egy-egy dobbanást. Szerencsére, a legtöbbször semmilyen komoly probléma nem áll ennek a jelenségnek a hátterében.

Mi okozza a szívdobogás-érzést?

A legtöbbször egyszerűen arról van szó, hogy a szervezet a gyorsabb szívveréssel reagál a megnőtt vérmennyiségre, de a szapora szívverés és az erősebb szívdobogás-érzés a stressz vagy a szorongás kísérő tünete is lehet. A koffeintartalmú italok és bizonyos gyógyszerek is gyorsabb pulzust okozhatnak.
A magas vérnyomással is összefügghet az erős szívdobogás-érzés
Komolyabb, szakszerű kivizsgálást és megfelelő kezelést igénylő problémák, melyek szapora szívverést okozhatnak: a pajzsmirigybetegségek, a pulmonális hipertónia, a preeklampszia, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a szív károsodása. Ezeket azonban gyakran nehéz diagnosztizálni, hiszen a szapora szívverés a normális, egészséges terhességnek is a kísérő tünete lehet.
Mindenképpen érdemes konzultálni az orvosukkal, ha gyakran van erős szívdobogás-érzésünk, esetleg ismert szív- és érrendszeri vagy pajzsmirigybetegségünk van. Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a szívdobogás-érzést nehézlégzés, légszomj, szabálytalan pulzus, mellkasi fájdalom, erős, esetleg véres váladékkal kísért köhögés kíséri.

Általában nincs szükség gyógyszerre

A legtöbb esetben a szapora szívverés, illetve a szívdobogás-érzés nem igényel különösebb kezelést, és a tünetek a szülést követően általában el is múlnak. Súlyosabb esetekben gyógyszerrel kezelhető az alapbetegség, a tünetek is.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák