Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Súlyosabb lehet a koronavírus-betegség lefolyása terheseknél

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 5.

Forrás: babaszoba.hu

Koronavírussal fertőzött várandósoknál fokozott kockázata van annak, hogy a betegség súlyosabb lefolyású lesz.

Súlyosabb lehet a koronavírus-betegség lefolyása terheseknél (fotó: Getty Images)
Ez derült ki egy nemrégiben az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC, magyarul Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) által közzétett kutatásból.
Laura D. Zambrano, Ph.D., a CDC COVID-19-el foglalkozó kutatója és munkatársai arról számoltak be, hogy gyakoribb a terhes koronavírus nők körében a betegség lefolyásának súlyossága, mint a nem terhes nők esetében.
A CDC-nél 1 300 938 15-44 éves koronavírusos nőt regisztráltak. A kutatók azt találták, hogy a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzött nők 35,5 százaléka volt terhes, az összes fertőzött nő 88,7 százalékának volt valamilyen tünete. A tünetes nők 5,7 százaléka volt várandós.
A terhes nők lényegesen nagyobb eséllyel kerültek intenzív osztályra, kellett invazív lélegeztetésben részesülniük, keringési-és légzési problémáik miatt szorultak kezelésre és a halálozás is gyakoribb volt, mint nem a nem terhes nők körében.
A szerzők szerint fontos tájékoztatni a terhes kismamákat arról, hogy milyen kockázata lehetnek annak, ha megfertőződnek és milyen tünetek, jelek utalhatnak erre.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések