Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Subchorialis haematoma: vérömleny a terhesség alatt

Szerző: Kiss Virág

2018. június 26. | Frissítve: 2020. június 26.

Lektor: Dr.Gullai Nóra

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség bizonyos esetekben vérzéssel is járhat, ezek mindenképpen kivizsgálást igényelnek. Mit kell tudni a subchorialis haematomáról, amely szintén együtt járhat ezzel az ijesztő tünettel?

Subchorialis haematoma: vérömleny a terhesség alatt
A terhes nők kb. 15-25%-a tapasztalhat vérzést az első trimeszterben, ezek közül a subchorialis haematoma az egyik lehetséges ok, amely ezt a tünetet okozza. A subchorialis haematoma a megtapadt petezsák és a méhfal közötti vérömleny latin neve, a klinikai gyakorlatban hívhatják haematomának, leválásnak, vérömlenynek, mindegyik elnevezés ugyanazt az eltérést takarja. A vérömlenyek méretüket tekintve különbözőek lehetnek.

A subchorialis haematoma tünetei

A subchorialis haematoma nem minden esetben jár vérzéssel, főleg, ha kisméretű vérömlenyről van szó. Előfordul, hogy a haematoma jelenlétére csak a rutin ultrahangvizsgálaton derül fény anélkül, hogy a kismama bármiféle jelet vagy tünetet észlelt volna korábban.
Az esetek másik részében azonban változó mennyiségű vérzés a kísérő tünet, amely lehet pecsételő vagy nagyobb mennyiségű vér is. Terhesség során vérzés jelentkezésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki ultrahangvizsgálattal ellenőrzi a terhességet, és próbálja kideríteni a vérzés okát.

Mi a teendő, ha vérömleny van a méhben?

Amennyiben az orvos haematomát észlel a petezsák körül, megnézi, hogy az milyen nagy, és hol helyezkedik el, de sajnos specifikus terápia nem létezik, az egyedüli tennivaló a várakozás. A vérömlenyek egy része (jellemzően a kisebb méretűek) nem okoz hosszú távú problémát és spontán fel is szívódik. Előfordulhat, hogy a kismamának abba kell hagynia a terhesség alatti sporttevékenységeket, a megterhelő fizikai munkát, a nehéz súlyok emelését, és a szexuális élettől is tartózkodnia kell egy darabig. A szigorú ágynyugalom nem javasolt akkor sem, ha vérömleny van a burok és a méh fala között, hiszen a hosszú távú kimenetelt nem javítja, ellenben számos szövődménye lehet a terhesség alatti fekvésnek.

A subchorialis haematoma szövődményei

A vérömlenyek többsége felszívódik, néha azonban - elsősorban ha rossz helyen alakul ki a haematoma - sajnos a méhlepény leválását okozhatja. Ez végződhet koraterhességben vetéléssel, később pedig koraszüléshez vezethet, illetve a méhlepény leválása is gyakrabban fordulhat elő. A haematoma mérete kisebb mértékben határozza meg a terhesség sorsát, mint annak elhelyezkedése, de ha nagyobb, mint a petezsák negyede, akkor emelkedett kockázattal számolhatunk koraterhességben.
Azoknak a kismamáknak, akik nem tapasztaltak vérzést vagy egyéb tüneteket, jó esélyük van arra, hogy terhességük problémamentesen folytatódjék; akiknél azonban kisebb vagy jelentősebb mértékű vérzés jelentkezik, nagyobb eséllyel vezethet koraszüléshez a haematomák jelenléte.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák