Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Stresszes kismamának asztmás gyereke lesz?

Szerző: Babaszoba.hu

2014. december 12. | Frissítve: 2015. június 15.

Forrás: Medipress

A válás, a munkahely elveszése vagy gyász által kiváltott, a terhesség alatt tapasztalt stressz a legújabb kutatás szerint megnövelheti a gyermekben az asztma és az ekcéma kialakulásának kockázatát.

A Hamburg-Eppendorf Orvosi Központ kutatói dr. Petra Arck vezetésével elmondták, hogy bár az asztmának és az ezzel rokon betegségeknek erős genetikai összetevői vannak, ezek önmagukban még nem magyarázzák a rendellenességek előfordulásának az utóbbi években tapasztalható meredek emelkedését. A terjedés időszakával párhuzamosan azonban a stressz-szint is folyamatos növekedést mutatott. A korábbi kutatások nem bizonyították, hogy bármilyen kapcsolat lenne a terhesség alatti stressz és az asztma vagy az ekcéma között.
A német kutatók ennek vizsgálatára 1587 gyermek és édesanyja adatait elemezte, akik egy ausztrál terhességi tanulmányban vettek részt. A leendő édesanyákat a terhesség felénél, majd a terhesség végén megkérdezték az őket ért stresszes eseményekről. Gyermekeikben pedig az asztmát, az ekcémát és más allergiás megbetegedéseket vizsgálták 6 és 14 éves korukban.

Fotó: Europress


A Journal of Allergy and Clinical Immunology szakfolyóiratban megjelent kutatás eredményei szerint az asztma vagy ekcéma tinédzserkori előfordulásának valószínűsége jelentősen magasabb volt azokban a gyermekekben, akiknek édesanyja a terhesség második felében tapasztalt meg stresszes életeseményt. Egészen pontosan a gyerekek körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek asztmában 14 éves korukban, ha édesanyjuk egyetlen stresszes eseményen esett át, más egyéb tényezőket is számításba véve. A kockázat hasonlónak mutatkozott akkor is, ha az édesanya több stresszes életeseményen esett át.

Az eredményeket közelebbről is megvizsgálva a kutatók azt is kimutatták, hogy ez a minta csak azon gyermekek esetében igaz, akiknek édesanyja nem szenvedett asztmában. A szakértők azt is hozzátették, hogy a terhesség alatti stresszes esemény és a gyermek asztma vagy ekcéma kockázata között 6 éves korban nem mutatható ki összefüggés.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

Táplálkozási tippek a szakértőtől

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák