Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Stressz

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 3. | Frissítve: 2016. november 15.

Forrás: Kismama magazin

A folyamatos stressz - sok más kellemetlen mellékhatása mellett - rontja a babavárás esélyeit. A feszültség hatására termelődő adrenalin megzavarhatja a ciklust, és rontja a spermaképződést is.

Azt is kimutatták, hogy a stressz károsan hat az immunrendszer működésére, emiatt a vetélésnek is megnő az esélye. Kezdjük a nehezével: az angol közmondás szerint a legtöbb lakásban lapul egy csontváz a szekrényben - vagyis alig létezik család családi titkok nélkül. A titkok megmérgezik a kapcsolatokat, próbáljuk tisztázni a múltat!
A stresszt a tartós idegesség, a folyamatos feszültség jellemzi. Számos kiváltó oka lehet, amelyekkel érdemes és kell is foglalkozni, mert a tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, ugyanis gyengíti a szervezet ellenállóképességét.
A kiváltó okok sokfélék lehetnek. Vannak olyan események, amelyek mindenkiben stresszt idéznek elő, ilyen például egy trauma, háború, haláleset vagy baleset. Vannak olyan helyzetek, amelyek a többségnél stresszel járnak, ezek lehetnek olyan hétköznapi élethelyzetek, mint a közlekedés, munkavégzés.
Életünk nagyobb fordulópontjai, olyanok, amelyeket mi választottunk, de komoly változást jelentenek (költözés, házasság, állásváltoztatás, gyerekvállalás), szintén járhatnak stresszel. A legnagyobb rizikófaktort azok az élethelyzetek jelentik, amelyeket nem tudunk befolyásolni, bejósolhatatlanok.
Tartósan fennálló stressz esetében nem csupán az immunrendszer gyengül le, hanem szorongás, pánik, depresszió is kialakulhat. Nő a vérnyomás, gyorsul az anyagcsere.
Várandóság alatt, főként az első trimeszterben jellemző némi szorongás, részben aggódás a magzatért, részben félelem az új szereptől, a megváltozott helyzettől. Ez egy bizonyos szintig teljesen normálisnak is tekinthető. Ugyanakkor a tartós szorongás a magzatra is hatással van: csökkenti az immunrendszer érését, asztmát, allergiát okozhat.
Kisebb horderejű, de ugyanúgy mérgező légkört teremtenek a ki nem mondott vágyak, a folyamatosan közöttünk lebegő, de meg nem fogalmazott sérelmek, elvárások. Jobb ezektől megszabadulni! Vegyük a bátorságot, és fogalmazzuk meg, ami bánt, persze, úgy hogy ne tiporjunk bele a környezetünkben élők lelkébe.

A stressz hatással van a családnak

Ha nem megy "házilag", kérjük pszichológus, ha kell, képzett családterapeuta segítségét. Ha nincs mód a stressz okozóinak csökkentésére, tegyük magunkat ellenállóvá. Ennek egyik útja, hogy megfogadjuk: csak amiatt idegeskedünk, amit befolyásolni is tudunk. A tőlünk független dolgokért izguljon az, akit illet.
Az "életszemlélet-váltáson" kívül számtalan stresszoldó módszert elsajátíthatunk (jóga, meditáció, autogén tréning, tánc és más művészi megnyilatkozás), vagy "nyugtató hatású" szolgáltatást vehetünk igénybe (masszázs, szauna, akupunktúra, homeopátia és a többi). Néha a rendszeres, nyugodt és elmélyült olvasgatás is megteszi.
A stresszoldó technikák tanulhatóak, a megküzdési stratégiákon érdemes dolgozni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések