Terhesség

Sportok, amelyeket kerülj el, ha aranyérbetegséged van

A várandósság és a szülés utáni néhány hónap olyan kiemelt időszakok, amikor a nők a szokásosnál jobban ki vannak téve az aranyérbetegség kialakulásának.
2020. December 02.
Sportok, amelyeket kerülj el, ha aranyered van (fotó: Getty Images)

A rendszeres testmozgás azonban segíthet megelőzni azt, vagy ha már kialakult, enyhíthet a panaszokon a gyógyulás támogatása által. De melyek azok a sportok, amelyek biztonsággal végezhetőek várandósan (vagy szülés után) és melyeket kell mindenképpen elkerülni aranyérbetegséggel?

Miért éppen a kismamák?

A terhességhez kötődő aranyérbetegség pontos gyakoriságáról nincsen sajnos számszerű adat, mert olyan erős szégyenérzet társul a kórképhez, hogy sok érintett nem keresi fel panaszaival orvosát. Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos a saját praxisában azt tapasztalja, hogy öt várandós közül négyet érint ez a probléma.

Dr. Bánfalvi Péter proktológus, aranyérszakértő a babaszoba.hu kérdésére elmagyarázta, miért fokozottan érintettek ebben a problémában a kismamák. “Hasonlóan a boka megduzzadásához, amivel gyakran találkoznak a kismamák, a végbél körüli erek is meg tudnak duzzadni, hiszen áteresztőbbek lesznek a terhesség során és víz kerül a szövetek közé. Emellett a magzat az alhasi visszereket nyomhatja, a kismamánál kialakuló bélrenyheség következtében nehezítetté válik a székletürítés: a baba, illetve a növekvő méh is nyomhatja a vastagbelet, aminek következtében a béltartalom tovább haladása nehézzé válik. A széklet mindezektől bekeményedik, és a kiürítése erőlködéssel járhat. Ráadásul a magzat növekedésével együtt a hasűri nyomás is nő, ami szintén kedvez az aranyeres panaszok kialakulásának.”

Hogyan enyhíthetők a panaszok?

Két fő irányból érdemes a tünetek enyhítését kezdeni. Egyrészt megfelelő rostbevitellel és bőséges vízfogyasztással elkerülhető, hogy a nagyon keménnyé váló széklet miatt erőlködnie kelljen a kismamának és esetleg eközben elpattanjon egy ér “odalent”. Másrészt a rendszeres testmozgás élénkíti a vérkeringést és a bélmozgásokat, elkerülhető általa a vér pangása a megduzzadt erekben. Ekkor merül fel a kérdés, hogy konkrétan milyen testmozgást végezhet biztonsággal és mit kerüljön el a kismama.

Mit sportoljon és mit ne a kismama?

Kifejezetten kerülendőnek tartja az orvosszakma – a teljesség igénye nélkül sorolva a példákat – az alhasat nyomó sportokat. Tehát javasolják, hogy az aranyeres panasszal küzdő kismama ne kerékpározzon, ne fusson hosszútávon, kerülje az ugrálással, felugrásokkal járó sportokat (kangoo és trambulinos óratípusok az edzőtermekben, röplabda, kosárlabda). Ellenjavallt a lovaglás is, valamint az edzőtermi edzésekből a felüléseket és más haspréssel járó gyakorlatokat ki kell hagyni a betegség idején.

Javallott viszont a séta, akár az intenzív, sportértékű séta is, az úszás, edzőteremben az ellipszis tréner használata. A lassabb mozdulatokból építkező irányzatok is áldásosak lehetnek, így a jóga, a pilates, valamint a kismamatorna minden fajtája – a várandósoknak szánt órákon alapból elkerülik a hasűri nyomást fokozó gyakorlatokat.

Bánfalvi doktor ezek mellett kiemelte a csípő körüli izmok nyújtásának és a kismedencei izomzat nyújtásának fontosságát is. Mindebben, ha a kismama szakszerű segítségre vágyik, gyógytornászhoz fordulva pontos instrukciókat kaphat.