Terhesség

Spermium

Az utóbbi évtizedekben a Föld bizonyos országaiban jelentősen csökkent a férfiak nemzőképessége. Ezt legtöbben a környezetszennyezésnek tulajdonítják, hiszen a jelenség főként a fejlett iparú országokban szembetűnő.
2013. Október 05.

Ha milliliterenként 20 millió spermium jelenik meg, ebből35 százalék érett, ezek 50 százalékának jó a mozgáskészsége, akkor jónemzőképességről beszélünk. Ha az értékek ez alatt vannak, csökken azesély a megtermékenyítésre.

Gyakran előfordul, hogy a spermiumokszámával nincs gond, de a rendelkezésre álló sejtek éretlenek. A férfispermiumtermelő szövete nagyon érzékeny. Az érést megzavarja akelleténél akár csak néhány fokkal magasabb hőmérséklet is. Eztokozhatja az, hogy a herék még megszületés után sem szállnak le aherezacskóban, hanem a melegebb hasüregben vagy a lágyékban maradnak.

Felnőttkorban a szoros, szűk nadrágok árthatnak az érési folyamatnak. Aspermiumok mennyiségéről és minőségéről több, különböző időpontbanvégzett vizsgálat adhat csak értékelhető információt.

A férfiaknála tesztoszteron csökkent mennyisége okozhat termékenységi problémákat.Nem csak nemzésképtelenség, hanem általános gyengeség és a szexuáliskésztetés hiánya is együtt jár ezzel az állapottal. A hormonhiánytvérvizsgálattal ki lehet szűrni.

Forrás: Kismama magazin