Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sikeres őssejtbeültetés

Szerző: Babaszoba.hu

2011. július 27.

Forrás: HáziPatika.com

A kétéves leukémiás kislány életét a testvérétől levett köldökzsinórvér mentheti meg.

Az új technológia már kézzelfogható sikerekhez vezet! (Képünk illusztráció)Először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A kétéves kislány szeptemberben, Miskolcon esett át a sikeres beavatkozáson. A beültetett őssejt - melyet a Krio Intézetben tároltak és készítettek elő a transzplantációra - a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott.

A műtéten átesett kislánynál 2009 decemberében diagnosztizáltak leukémiát. Az ezt követően elkezdődött és a súlyos fertőzések miatt többször megszakított kezelés több mint fél éven át tartott, ám nem vezetett eredményre. A kislány testvérének köldökzsinórvéréből vett őssejtek ugyanakkor reményt adtak a gyógyulásra. Magyarország legrégibb és legnagyobb őssejtbankjában, a Krio Intézetben mínusz 190 Celsius-fokra hűtött mintát a Nemzeti Hemopoetikus Őssejt Gyermek Transzplantációs Bizottság határozata alapján megvizsgálták és alkalmasnak minősítették a kezelésre. Az érintett családnak a Krio Intézet Pro-Família programja keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását.

Így működik

A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyerekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére. A transzplantációt a beteg csontvelő teljes kiirtása után 2010. szeptember 29-én végezték el. Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg szervezetébe - a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe -, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét. A beavatkozás után két héttel megjelentek az új, egészséges sejtek a vérben, ezzel a kislány - kezelőorvosai szakvéleménye alapján - a gyógyulás útjára lépett.
Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel. Bár több sikeres hazai beültetés történt az elmúlt években, a miskolci Gyermek Onkohematológiai és Csontvelőtranszplantációs osztályon elvégzett életmentő műtéthez használtak fel először Magyarországon, privát sejtbankban tárolt őssejteket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések