Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Senkinek ne legyen bűntudata a császármetszés miatt!

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 7. | Frissítve: 2022. március 21.

Forrás: babaszoba.hu

Sajnos, még mindig elég sok vád éri a császáros kismamákat, mert "a kényelmesebb, könnyebb utat választották" - függetlenül attól, hogy valóban ők választották-e a császármetszést, vagy a sors hozta így.

Sok kismama érzi rosszul magát, amiért császármetszése volt. Van, akinek kifejezetten erős trauma, amit csak hosszú évek alatt képes feldolgozni. Másoknak bűntudata van, vagy szégyelli. Kate Winslet Oscar-díjas színésznő például annyira rosszul érezte magát sürgősségi császármetszése miatt, hogy hosszú ideig hazudott róla. A különböző vizsgálatok, melyek a császármetszés hosszú távú (negatív) egészségügyi hatásaival foglalkoznak, pedig csak tovább erősítik ezeket a rossz érzéseket.
Senkinek ne legyen bűntudata a császár miatt!
Egy amerikai szülész-nőgyógyász, dr. Amy Tuteur azonban más irányból közelíti meg a császármetszés kérdését. Néhány éve megjelent, Push Back: Guilt in the Age of Natural Parenting (Visszatolás: Bűntudat a természetes szülés korszakában) című könyvében azt írja, minden évben több tízezer anya és kisbaba menekül meg a császármetszésnek köszönhetően.
"Az természetesen igaz, hogy túlságosan magas a császármetszések aránya, például sok faros fekvésű baba hüvelyi úton is megszülethetne komplikációk nélkül. Nem tudhatjuk azonban előre, hogy melyik babánál lesz komplikáció, esetleg agysérülés" - írja. "A hüvelyi szülés a magzatra nézve sokkal veszélyesebb, míg a császármetszés az anyára nézve. Amikor egy nő beleegyezik a császármetszésbe, tulajdonképpen azt mondja, nem tudom, valóban nagy veszélyben van-e a babám, oxigénhiányos állapotba került-e, de nem akarok kockáztatni. Vágjanak fel és segítsenek neki. Ha tévedtünk, kész vagyok megfizetni ennek az árát, hogy biztosak legyünk abban, a kisbabám jól van."
"Személy szerint úgy gondolom, hogy a császáros kismamáknak extra büszkének kellene lenniük saját magukra" - mondja dr. Tuteur. "Választaniuk kell a saját biztonságuk és a születendő kisbabájuk biztonsága között, és ők készek a saját egészségüket kockáztatni a gyermekükért. Mi más az anyaság lényege, ha nem ez?"
(Cikk forrása: parents.com)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések