Terhesség

Segítség, akkora vagyok, mint egy bálna!

A puffadás az első hetektől kezdve végigkísérheti a babavárás kilenc hónapját. Bajor Zsuzsa, az Angyalok Konyhája dietetikusa elárulja, hogy segíthetsz ezen a kellemetlenségen.

Az egyik kiváltó ok a méhlepény által termelt progeszteron nevű hormon emelkedett szintje. Mivel ennek simaizom-lazító hatása van, a bélmozgást és az emésztést is lassítja. Ha pedig a táplálék hosszabb ideig tartózkodik a bélrendszerben, fokozódik a gázképződés, a puffadás és a székrekedés gyakorisága.

Ahogy a magzat növekedik, egyre nagyobb nyomást gyakorol édesanyja tápcsatornájára, ez szinténnehezíti az emésztést. Végül az is tény, hogy valószínűleg még a szokásosnál is kevesebbet mozogsz, ez pedig szintén növeli a bélrenyheséget.

A terhesség vége felé tényleg nagy lesz a pocakod, de a puffadást elkerülheted

Ne félj a gyümölcs- és zöldségevéstől! Kimondottan jó, ha ezek alkotják az étrend gerincét. Az egyébként is ismert puffasztó hatású zöldségek fogyasztását csökkentheted, vagy kis időre akár mellőzheted is például a babot, a borsóféléket, a lencsét, a káposztaféléket. De léteznek olyan konyhatechnológiai eljárások is, melyekkel gyengíthető ez a hatás. Ilyen például, ha előfőzöd a zöldségeket, és az első főzőlevet leöntöd, vagy szitán átpasszírozod a puha, főtt zöldséget. Segíthet az is, ha némelyik zöldséget, gyümölcsöt meghámozod fogyasztás előtt.

Csökkentsd a szénhidrátok, elsősorban a cukrok és a cukrozott élelmiszerek fogyasztását, mert ezek fokozzák a bélbaktériumok munkáját és gázképző tulajdonságait. A másik hatékony fegyver a fűszerezés lehet: szélhajtó hatású az ánizs, a bazsalikom, az édeskömény, a kapor, a koriander vagy az oregánó. Valamennyit használhatod száraz és zöld változatban is húsételek, gabonafélék, zöldségek, saláták és levesek készítéséhez.

A rendszeres, nem túl intenzív, terheseknek ajánlott torna és sok séta segíthet a jobb közérzet kialakításában és a panaszok megelőzésében.

Mediterrán krumplisaláta

Hozzávalók négy személynek

öt szem burgonya

10 deka olívabogyó

három pritaminpaprika

három paradicsom (lehet szárított is)

egy póréhagyma szára

0,5 deci extra szűz olívaolaj

egy teáskanál bazsalikom

egy mokkáskanál Himalája só

1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, felkockázzuk és félretesszük hűlni.

2. A többi hozzávaló zöldséget is kis darabokra szeleteljük, és ha kihűlt a burgonya, összekeverjük vele, majd sóval ízesítjük. Az olajból és a bazsalikomból öntetet készítünk, és ezzel meglocsolva tálaljuk.

Egy adag energia- és tápanyagtartalma

energia: 432 kcal

fehérje: 4 gramm

zsír: 17 gramm

szénhidrát: 43 gramm

Ezeket is olvasd el:

Forrás: Kismama magazin