Terhesség

Segítség a koraszülötteknek

Évente mintegy háromezer újszülött és koraszülött vérvizsgálata válik biztonságosabbá a Peugeot adományával.
2012. Február 14.

Laboratóriumi centrifugát ajánlott fel a Peugeot a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív és Újszülött Osztályának.

– Korábban egy 1968-ban gyártott centrifugát használtunk a klinikán, de az már többszörösen túlszolgálta az életidejét, javíthatatlanná vált. A klinikán nem működik házi laboratórium, az ágy melletti vércsoportvizsgálat, transzfúzió végzéséhez, a bilirubin vizsgálatához pedig nélkülözhetetlen ez a készülék – hangsúlyozta dr. Nobilis András osztályvezető főorvos.

Több mint 140 éve, abban a korban egyedülálló módon a Peugeot tulajdonosai szociális intézményeket vezettek be: betegségi segélyt, ingyenes beteggondozást, biztosítást, kórházi ellátást, nyugdíjjárulékot kaptak a dolgozók, gyermekeiket pedig iskoláztatták. A gondoskodás, a felelősségvállalás azóta is fontos szerepet tölt be az oroszlános márka életében – emelte ki Kutas Gábor György, a Peugeot Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a készülék átadása kapcsán.

A II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív és Újszülött Osztályán 2011-ben több mint 3400 újszülöttet és 880 koraszülöttet láttak el, ami csaknem kétszerese volt a hat évvel korábbinak. A kis betegek között egyre magasabb számban fordulnak elő igen kis súlyú, 1000 gramm alatti koraszülöttek, az elmúlt évek legkisebb gyermeke 360 grammal jött világra. Nekik akár naponta többször is szükségük van vérvizsgálatra. A most kapott laboratóriumi eszköz az intenzív ellátást segíti, alkalmas többféle centrifugafejjel a különböző módon levett vérminták lepörgetésére, így kis vérmennyiségből lehet a koraszülöttek vérkémiai paramétereit meghatározni. Az 1 millió forint értékű új készülék segítségével a klinika egyszerűbben és biztonságosabban tudja elvégezni ezeket a méréseket.