Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Segítség! Aranyérbetegségem van?

Szerző: Hojer Eszter

2020. december 27.

Forrás: babaszoba.hu

A várandóssághoz kötődő aranyeres panaszok szerencsére az esetek túlnyomó többségében ártalmatlanok. Kell vele természetesen foglalkozni, de aggódni miatta felesleges.

A várandósság idején tegyünk meg mindent az aranyeres panaszok enyhítéséért, majd pedig szülést követően a gátizomzat rugalmasságának visszaszerzéséért - kaptuk a megnyugtató tanácsokat a szülész-nőgyógyász szakorvostól.

Segítség! Aranyérbetegségem van? (Fotó: Getty Images)

Mikor gyanakodjunk aranyérbetegségre?

"A nők nagyon okosak és általában felismerik, ha gond van, ráadásul helyesen gyanakodnak a problémára" - osztja meg tapasztalatai dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos. Többnyire három jelenségre panaszkodnak a várandósok, amelyek az aranyérbetegség nagyon jellemző tünetei:
  1. Véres csíkot láttak a székletükben.
  2. Székeléskor égető, kellemetlen érzést tapasztalnak.
  3. Csomót, kitüremkedést tapintanak a végbélnyílás környékén.
Ezek mellett a fájdalmas székletürítés is az aranyérbetegség tünete lehet, ám ez viszonylag ritka a fentiekhez képest.
 
Amit talán kevesebben tudnak, hogy ritkán ugyan, de az aranyérbetegség trombotizálhat. "A végbél körüli vénás visszaáramlási rendszerben a kötőszöveti tartás a várandósság előrehaladásával egyre gyengül. Ha aranyeres panaszok is vannak, akkor még nagyobb nyomás ellenében kell a vérnek áramolnia, és egyes esetekben ez a vér meg tud alvadni. Gyakorlatilag olyan, mintha bedugulna egy kis véna. Ez gyulladást idéz elő, fájdalmat okoz és ilyenkor a házi praktikák már nem elegendőek, sebésznek kell beavatkoznia" - magyarázza dr. Benkovics.

Mitől függ, hogy lesz-e aranyeres panaszom?

Mivel a várandósság előreheladtával fokozódik a hasűri nyomás, minden kismamával megeshet, hogy aranyeres panaszokat tapasztal. Elsődlegesen a rostban gazdag táplálkozás segíthet abban, hogy csökkenjen az aranyérbetegség kialakulásának esélye. "Az ugyanis, hogy a kismama hogyan tud kakilni, nagyrészt attól függ, mit evett" - hangsúlyozza a doktornő.
A hajlamosító tényezők között található a kötőszöveti genetika: lazább kötőszövetek esetén könnyebben alakulhat ki aranyeres panasz. Ezeken kívül szerepet játszhat a testsúly (magasabb testsúly esetén gyakoribb), valamint az életkor (idősebb kismamáknál nagyobb arányban fordul elő) is.

Mit tehetünk a megelőzésért?

"Nagyon sokszor el kell mondani, hogy kiemelten figyeljenek a várandósok az elegendő rostfogyasztásra. Naponta legalább 25 gramm vagy ennél is több rostot vigyenek be. Mellé pedig rengeteg vizet igyanak" - magyarázza dr. Benkovics, hogy miképpen lehet elkerülni a székelési nehézségeket és így az aranyeres panaszokat.
Amellett, hogy az aranyérbetegség egy teljesen normális jelenség, a terhességet követően foglalkozni kell azért a helyreállítással: a gátizomzat korábbi rugalmasságát érdemes célzott tornával visszanyerni - hívja fel a figyelmet a teendőkre Benkovics doktornő.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések