Terhesség

Segít, ha a kenyeret az étkezés végére hagyjuk

A szakemberek szerint mindenki, aki glükóz (azaz vércukor) problémákkal küzd, jobban teszi, ha a zöldségekkel és a hússal kezdi az étkezést, és a kenyeret csak később, lehetőség szerint kisebb dózisban fogyasztja.
2017. Október 10.
Segít, ha a kenyeret az étkezés végére hagyjuk (fotó: Getty Images)

Ugyanez vonatkozik a krumplira, a tésztára is, így ugyanis a vércukorszint egyensúlyban tartható.

“Az étkezés legvégén elfogyasztott szénhidrát hasznos stratégia lehet az étkezés utáni glükóz-szint egyensúlyának fenntartásában. Valószínűleg jobb tanács, mint a szénhidrát teljes elhagyása, amire a többség nem képes” – mondja a kutatást vezető Dr. Alpana Shukla.

A felmérés során 16 diabéteszes pácienst vizsgáltak, akik ugyanazt a menüt ették három különböző időpontban, és az egyes elemeket más és más sorrendben fogyasztották el. A három elem a kenyér, a csirke és a saláta volt narancslével, és mint kiderült, a szénhidrátot legvégére hagyók glükózszintje fele olyan magasnak bizonyult, mint azoké, akik azzal kezdték az étkezést.

Ez a fogyasztási mód mintegy 40 százalékos alacsonyabb volt annál is, amennyiben az alanyok a három elemet egyszerre fogyasztották el – olvashatjuk a BMJ Open Diabetes Research and Care szaklapban.

Babaszoba: Különösen fontos lehet ez a stratégia azoknak, akik terhességi cukorbetegséggel küzdenek, hiszen nekik nagyon fontos figyelniük a kiegyensúlyozott vércukorszintre.

Forrás: Medipress