Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Réthy Pál Kórház, BékéscsabaA cikk a 2010 decemberi állapotot tükrözi.

Szerző: Jean Orsolya

2011. szeptember 1.

Forrás: babaszoba.hu

A békéscsabai szülészet-nőgyógyászat két éve költözött a kórház régi, elavult épületszárnyából a tágas, napfényes új épületbe, ahol az osztályvezető főorvos, dr. Rucz Árpád kalauzolt körbe bennünket.


- Az új épületben kis, családias kórtermeket alakítottunk ki, modernizált műszerparkkal. Amit lehetett, még költözéskor megvalósítottunk, van 3D és 4D ultrahang, CTG, egyelőre nincs okunk panaszra - nyilatkozza a főorvos.
Mint a környék kisebb kórházai esetében, itt is a Szegedi Klinikára küldik a patológiás eseteket, vagy ha genetikai problémáról van szó, az enyhén diabéteszes kismamákat viszont helyben el tudják látni a központi terhesgondozás keretei között. Nagyon nagy népszerűségnek örvend szülésfelkészítő tanfolyamuk, amelynek talán a témák sokszínűsége az oka, hiszen a programban a szokványos szakterületek mellett - belgyógyász, szülész-nőgyógyász, diabetológus, védőnő - kineziológus és gyógytornász is segíti a szülőket a szülésre hangolódásban.
- Büszkék vagyunk arra, hogy "E" kategóriás (azaz főiskolai végzettségű) bábák segítik a szülés minél természetesebb lefolyását, figyelembe véve minden felmerülő igényt - mondja dr. Rucz Árpád.
Az alternatív vajúdókban bordásfal, gumilabdák, pezsgőfürdő, franciaágy található, így meghitt körülmények között készülhet a szülésre a család.
Külön császáros műtővel rendelkeznek, higiéniai és szakmai szempontból fontos, hogy itt csak császármetszést végeznek. Nőgyógyászati műtőjük jól felszerelt, mivel az osztály laparoszkópos centrumként üzemel. Epidurális érzéstelenítés ugyan hozzáférhető, de nem a nap 24 órájában, és a tapasztalatok szerint inkább a nitrogén-oxidul gázkeveréket kérik a vajúdó kismamák.

A baba a megszületését követően azonnal édesanyja mellén pihenhet,azután, amíg az anya gátját ellenőrzik, varrják, a babát is ellátják. Végül a baba és a mama együtt pihenhet.
A szoptatást messzemenően támogatják, ám ha pótlásra van szükség, a babák tápszert vagy cukor nélküli teát kapnak.
Az osztály létrehozott egy alapítványt is a műszerezettség fejlesztéséért, a szakembergárda képzéseiért (Egészséges Nőkért, Boldog Szülésért Alapítvány), melynek a főorvos elkötelezett támogatója.
Tények, adatok:
- Születésszám 2010-ben: 977
- Császármetszések aránya: 37,5 százalék
- Szülőszoba: egy egyágyas, egy kétágyas és egy alternatív vajúdó (bordásfallal, labdával, franciaággyal, pezsgőfürdős káddal, valamint szülőszékkel)
- Gyermekágyas kórtermek: két egyágyas, egy kétágyas és két négyágyas
- A két egyágyas kórterem fizetős, klímával, televízióval, internetkapcsolattal, hűtőszekrénnyel, mikróval - az apa 24 órában ott tartózkodhat.
- Szülésznő- és dúlaválasztás lehetséges
- 12 órás rooming-in (általában 6 és 20 óra között)
- Császármetszésnél az apa nem lehet bent.
- Mindenki a szülést követő 4. napon távozhat.
Az interneten itt tájékozódhatsz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések