Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Remegés, reszketés a szülés alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 16. | Frissítve: 2020. július 2.

Forrás: babaszoba.hu

Sok anyuka kontrollálhatatlan remegést, reszketést tapasztal a szülés alatt, és ez rendkívül ijesztő jelenség lehet. Ennek - mint sok más változásnak - a hátterében is a hormonok állnak.

Azt már jól tudjuk, hogy a hormonok a szervezetünk minden fontos biokémiai folyamatában nagy szerepet játszanak, és a terhesség alatti változásokért is a hormonok a felelősek. A hormonok egyensúlyában bekövetkező legkisebb változásnak is rendkívüli hatásai lehetnek. Általában nem is vagyunk tudatában annak, hogy a hormonjaink "dolgoznak" a háttérben, egészen addig, míg egyik vagy másik működésében zavar nem következik be. 
Mi okozza a terhesség alatti remegést?
Ez lehet az oka a szülés alatti, utáni remegésnek, reszketésnek, izomrángásoknak is. A szülés alatt ugyanis nemcsak az oxitocinnak jut kiemelkedően nagy feladat, de a stresszhormonoknak, így az adrenalinnak, kortizolnak és epinefrinnek is. Ha ezekből hirtelen túl nagy mennyiség önti el a szervezetet, az sokkra emlékeztető hatással járhat, ennek a tünete lehet a remegés, reszketés. Más tünetek is kísérhetik ezt a jelenséget, a hányingertől és hányástól az izzadáson át a sírásig és az izomgörcsökig. Akár az is előfordulhat, hogy valaki rettenetesen fázik, olyannyira, hogy még a fogai is összekoccannak. Ez a reakció teljesen normális, nem kell miatta aggódni, nem jelez semmilyen problémát.
Egy másik magyarázat szerint a remegés és reszketés a fizikai megerőltetéssel van összefüggésben. A szülés - bárki bármit állít - kemény munka, és ennek egyik következménye a testhőmérséklet változása. A baba megszületése után a szervezetünk igyekszik normalizálni a hőmérsékletet. 
Természetesen, nem minden anyuka tapasztalja meg a remegést, reszketést, és az is egyénenként eltérő lehet, hogy milyen intenzitással jelentkezik a roham. 
A meleg fürdő, a meleg zuhanyozás vagy az, ha egy puha takaróval betakarják a kismamát, általában segíthet az izmok ellazításában és a testhőmérséklet normalizálásában is.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák