Terhesség

Rémálmok, bizarr álmok terhesség alatt

Miért álmodunk furcsa, bizarr, rémisztő álmokat terhesen?
2021. Január 14.
Rémálmok, bizarr álmok terhesség alatt (fotó: Getty Images)

A terhesség a nők számára mind a fizikai, mind a pszichológiai változások ideje. Ezek a változások sokszor az alvás és az álmok mintázataiban tükröződnek. Például a hormonális változások felboríthatják az addigi alvási szokásokat, ronthatják az alvás minőségét és több megszakított alvást okozhatnak. Azonban ezek az alvásváltozások az álmok fokozottabb felidézésével, valamint érzelmileg telítettebb és félelmetesebb álmokkal társulnak, mint az élet más időszakaiban. Természetesen a terhesség maga érzelmileg intenzív élmény, ezért az anyasággal és a gyermekvállalással kapcsolatos aggodalmak érthetően gyakori témái a terhes nők álmainak.

A terhességi álmokkal kapcsolatos vizsgálatok általában azt mutatják, hogy a terhes nők nagyon gyakran álmodnak a terhességről, a szülésről és a még meg nem született babáról. Egy tanulmány szerint a terhességi álmok legalább egyharmada e témák egyikére vonatkozik, és gyakoriságuk fokozatosan növekszik a terhesség ideje alatt (Blake és Reimann, 1993; Jones, 1978). Az álmok közül sok tipikus terhesség alatti aggodalmakat fordít le az álom szintjére, például a baba egészségéről szólnak, a női test épségéről vagy a szülői készségekről kapcsolatos aggodalmak öltenek testet az álmokban (Nielsen és Paquette, 2007). Egy tanulmány szerint a kismamák 80 százaléka arról számol be, hogy álmaik különösen élénkek, részletezők és bizarr álmaik is voltak a terhesség alatt. Az álmokban gyakran félelmetes képek vagy a baba egészségét veszélyeztető szituációk, félelmek jelennek meg. Annak ellenére, hogy ez teljesen normális, felzaklathatja a kismamát.

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy mennyire idéződnek fel és milyen tartalmúak az álmok terhesség alatt. A mintában 57 terhes és 59 nem terhes nő vett részt. Valamennyi nő kitöltött egy 14 napos úgy nevezett álomnaplót, amelyben beszámoltak az álmaikról, rosszakról és jókról egyaránt. Az első vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a terhes nők többször álmodnak rosszat, mint a nem terhes nők, és több rémálmot is felidéztek, mint a nem terhes nők.

Az álmok tartalmának elemzéséhez a várandós résztvevőket két alcsoportra osztották a terhesség hónapjai szerint. Az első csoportban a terhesség hetedik hónapjában voltak a rész vevők, a második csoport a terhesség nyolcadik és kilencedik hónapjaiban volt.

Kezdetben azt tapasztalták, hogy a várandós nők gyakrabban álmodnak az anyaságról illetve álmaikban megjelent a baba, függetlenül a terhesség idejétől. Érdekes módon ezek a baba-ábrázolások egyértelműbbek voltak azoknál, akik a terhesség hetedik hónapjában voltak, mint azoknál a kismamáknál, akik a terhességük nyolcadik és kilencedik hónapjában jártak.

A kutatók lehetségesnek tartják, hogy az ábrázolások csökkenése a nyolcadik és a kilencedik hónapban a magzat alvás közbeni mozgásának csökkenése miatt következik be. (A magzat éjszakai mozgásának száma a hetedik hónapban a legmagasabb, de ezután fokozatosan csökken a szülésig.) Egy másik lehetőség az, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban az álmok inkább a gyermekvállalás témái felé mozdulnak el, mivel ez ad nagyobb aggodalomra okot, míg a terhesség elején a kismamák jobban összpontosíthatnak a fejlődő magzatra.

A tanulmány ezt követően a terhes és nem terhes nők tipikus álomtémáit tárta fel. A szülési témák gyakoribbak voltak a terhes nők álmaiban, különösen a terhesség nyolcadik és kilencedik hónapjában. Az álmok a szülés során előforduló problémákról, a magzatot fenyegető veszélyekről és az emberi testtel kapcsolatos általános kérdésekről a terhesség alatt is gyakoribbak voltak, tekintet nélkül a terhesség idejére. A kutatók több negatív érzést is észleltek a szüléssel kapcsolatos álmokban, különösen a terhesség nyolcadik és kilencedik hónapjában.

Összességében a terhes nők 2,5-szer többször álmodtak rosszat, mint a nem terhes nők; ezek az álmok gyakran érintették a szülés témáit. A megnövekedett rossz álmok oka részben az alvásszerkezet változásaiban keresendő. A terhes nők több éjszakai ébredésről számolnak be, mint a nem terhes nők. Ezek az ébredések lehetővé tehetik a nők számára, hogy jobban emlékezzenek álmaikra.

A szülés után az anyák egy bizonyos ideig továbbra is szokatlan rossz álmokat és rémálmokat élhetnek meg. A friss anyák egyik nagyon gyakori rémálma arról szól, hogy a csecsemő elveszett valahol az ágyban, és eszeveszetten kutat a takarók között, gyakran rémálom közben is vagy hangosan beszél, esetleg sír. Még akkor is, amikor az anya rájön, hogy a csecsemő nincs az ágyban (hanem a saját ágyában van) és nincs veszélyben, a félelem gyakran arra készteti, hogy felkeljen és ellenőrizze a babát. Ezek az álmok teljesen normálisak és azokat az érzelmi aggályokat tükrözik, amelyek az anyává válással járnak együtt.

Miben különböznek az álmok terhesség alatt?

Élénkebb álmok

Néhány ember mély álomban élénk álmokat lát. Ez magában foglalhatja az erős, intenzív érzelmekkel és tiszta képekkel bíró álmokat, és ezek az álmok annyira valóságosak, mintha valóban megtörténtek volna.

Élénk álmok bárkinél előfordulhatnak, úgy tűnik, a terhesség több ilyen típusú álmot vált ki. Azok az elmosódott képek, amelyeket alig lehet összeilleszteni, valószerűnek tűnnek. Sokszor előfordul, hogy amikor ezekből az élénk álmokból felébred a kismama kell néhány pillanat, amíg meg tudja különböztetni az álmot a valóságtól.

Gyakrabban álmodunk

Néhány terhes nő úgy véli, hogy több álma van a terhesség alatt. Az is igaz ugyanakkor, hogy sok kismama többet alszik terhesen, mint előtte, és minél többet alszunk, annál valószínűbb, hogy álmodunk, amire emlékezni is fogunk.

Terhességgel vagy az anyasággal kapcsolatos álmok

Teljesen egyértelmű, hogy ez a két téma foglalkoztatja leginkább a kismamákat, ezért nem meglepő, hogy erről álmodnak a leggyakrabban. Néhány kismama beszélget álmában a babával, megálmodja a nemét és/vagy a nevét.

Szorongásos álmok

Az izgatottság teljesen természetes terhesen és félelmekben is testet ölthet. Az álmok sokszor betekintést engednek a legnagyobb gondjainkba és szorongásainkba. Ez a szorongás szólhat a pénzügyi nehézségekről, a baba iránti aggódásról, a szüléstől való félelmekről.

Könnyebb felidézni az álmokat

A terhesség alatt sokan könnyebben idézik fel az álmaikat. Sokan a terhességük előtt nehezen vagy szinte egyáltalán nem tudták felidézni az álmaikat, ezért sokan azt hiszik, hogy ők nem is szoktak álmodni. Mindez általában megváltozik terhesség alatt.

Rémálmok

Ahogy boldog és izgalmas álmok is lehetnek a terhesség alatt, a rémálmokra is van esély. Sőt. A terhességi rémálmok nem ritkák, és ezeket általában félelem vagy szorongás váltja ki: a vajúdástól/ szüléstül, vagy a babával kapcsolatban.

Ezek a rémálmok különböző formákat ölthetnek. Gyakoriak azok az álmok amelyek a baba elvesztéséről vagy valamilyen szorul helyzetbe kerülésről szólnak.

Miért változnak meg az álmaink terhesen?

A hormonális változások az egyik lehetséges okozói annak, hogy megváltoznak az álmaink terhesség alatt. Gondoljunk csak arra, hogy a hormonális változások nagyon sok kismamánál hangulatingadozást is okoznak. A hormonok intenzívebbé teszik az érzelmeket, így az álmokat is. A terhesség alatti hormonális változások fokozott fáradtságot is okozhatnak, vagyis valószínűleg gyakrabban alszunk terhesen, és ezért többet is álmodunk.

Az álmok sok szempontból terápiaként működnek. Segítenek az információfeldolgozásban, az érzelmeink jobb megértésében. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a terhesség alatt, ami egy nagyon intenzív érzelmi időszak, gyakoribbak és emlékezetesebbek az álmaink.

(Cikk forrása: psychologytoday.com, healthline.com)