Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rák után gyakrabban fordulnak elő terhességi szövődmények

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 30. | Frissítve: 2017. március 31.

Forrás: Medipress

A fiatal ráktúlélő nőknek a súlyos betegség után más következménnyel is szembe kell nézniük: fokozott kockázatúnak kell őket tekinteni a terhesség során előforduló szövődmények szempontjából - derül ki egy nemrégiben megjelent kutatásból.

Rák után gyakrabban fordulnak elő terhességi szövődmények

A kutatás 15,000 szülést vizsgáltak 15-39 éves nők körében, Észak-Karolinában. Azoknál, akik életük során már megküzdöttek valamilyen daganattal, nagyobb eséllyel lépett fel szövődmény, így koraszülés, császármetszés szüksége, illetve alacsony születési súly.
"A nőknek tisztában kell lenniük ezekkel a következményekkel, azonban még sok feladatunk lesz, hogy megértsük a jelenség miértjét, illetve, hogy ezek a koraszülött gyermekek fokozott rizikójúnak tekintendők-e bármilyen egészségügyi szempontból" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Hazel Nichols, az University of North Carolina adjunktusa.
A cikk kapcsán megkérdezett nőgyógyász szerint az eredmények nem meglepőek. "Fokozott figyelemmel kell kísérni a ráktúlélő nők terhességét, különös tekintettel a koraszülés, tápláltsági állapot és a magzat súlyára való tekintettel" - nyilatkozta Dr. Jill Rabin, a Northwell Health ambuláns ellátásának egyik vezetője.
A tanulmány során 2,600 ráktúlélő szülését hasonlították össze 13,000 megelőző daganatos kórtörténettel nem rendelkező nő terhességével. A daganatot leküzdők körében gyakoribbnak bizonyult a koraszülés, a császármetszés és az alacsony születési súly. A kockázat magasabbnak bizonyult a terhesség alatt diagnosztizált daganatnál. A koraszülés aránya a ráktúlélők esetében 13%, míg az egészségeseknél 9%-os volt. Bizonyos daganattípusok esetében a koraszülés kockázata még magasabb bizonyult.
A daganatos anamnézis nélküli nőkhöz képest a korábban nőgyógyászati rákkal küzdő nők esetében háromszor nagyobb, az emlőrák és a non-Hodgkin limfóma esetében kétszer nagyobb, a Hodgkin limfóma esetében pedig 60%-kal nagyobb a szövődmény kockázata.
"Fontos tisztában lenni ezekkel a következményekkel, de a kutatás talán legfontosabb eredménye, hogy ezek a nők is képesek családot alapítani, s gyermeket világra hozni, ami nagyszerű hír" - tette hozzá Nichols. "Sok nőnek sikerült megőrizni a termékenységét a daganat és annak kezelésének dacára."
A kutatást a JAMA oncology című kiadványban közölték.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák