Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pszichológushoz csak a "dilisek" járnak!

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 3. | Frissítve: 2015. november 16.

Forrás: Kismama magazin

Mai világunkban nehéz lelki egészségről beszélni, hiszen nagyítóval sem találunk olyan embert, aki ne produkálna legalább egy-két neurotikus tünetet, szorongásra utaló jelet élete egyes szakaszaiban.

Fontos azonban, hogy felismerjük, és így kezelni, esetleg kezeltetni tudjuk lelki bajainkat. Nálunk még mindig az a közvélekedés, hogy csak a "dilisek" járnak pszichológushoz.

Családalapítás előtt jól jöhet a szakember véleménye

A nyugati országokban a pszichológusok nem arra rendezkednek be, hogy kizárólag a beteg lélek gyógyítására fordítsák erejüket, hanem sokat foglalkozhatnak a lelki egészségvédelemmel is. Magyarországon is van lehetőség erre, csak meg kell találni a személyiségnek, a célnak megfelelő segítő szervezetet vagy szakembert.
Az első jelentős lépés a lelki egészség megtartása felé, hogy felmerüljön bennünk az önismeret igénye, és nyitottak legyünk a változásra. Az ember személyisége persze nem alakítható át alapjaiban - ne higgyünk a néhány napos tréningek hirdetőinek -, de fejleszthető. Szakértő segítséggel érzékenyebbé válhatunk embertársaink jelzéseire, saját "ösztönös" reakcióinkkal szemben is elfogadóbbak lehetünk. Javíthatjuk kommunikációs és konfliktuskezelő készségünket, ezáltal csökkenthetjük a mindennapjainkat jellemző szorongást, stresszt.

Mindez általában is jót tesz az ember lányának/fiának, de családalapítás, gyermekvállalás előtt kifejezetten hasznos. A gyermek megszületésének ténye ugyanis viták, konfliktusok forrásává válhat, hiszen ilyenkor boldog-boldogtalan beleszól a család életébe. A gyerekneveléshez, gyerekgondozáshoz ugye mindenki "ért", mégpedig sokkal jobban, mint maga a szülő.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések