Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Problémamentes szülés közben nyugodtan lehet enni

Szerző: Babaszoba.hu

2018. március 10.

Forrás: babaszoba.hu

Nagyon kevés olyan kórház van, ahol megengedik a nőknek, hogy vajúdás alatt egyenek, sőt van, ahol az ivást sem javasolják. Egy új kutatás eredményei szerint azonban a problémamentes szülésnél ezt semmi nem indokolja.

A legtöbb esetben azért nem engedik az evést, illetve ivást a vajúdás alatt, mert ha altatásban végzett műtétre kerülne sor, az elfogyasztott étel megnövelheti a hányás és a fulladás rizikóját. Azonban az elmúlt években egyre kevesebb beavatkozást végeznek el teljes altatásban (és még ezek is sokkal biztonságosabbak, mint évtizedekkel ezelőtt), jellemzőbb inkább, hogy epidurális vagy spinális érzéstelenítést alkalmaznak.
Mégis lehetne enni a vajúdás alatt?
Az American Journal of Nursing című szaklapban megjelent kutatás eredményei szerint nem növeli a komplikációk kockázatát, ha a vajúdó nők esznek vagy isznak. A kutatás során mintegy 2800 olyan nő adatait elemezték, akik 2008 és 2012 között szültek egy bizonyos kórházban. A kórházban egy orvosokból és nővérekből álló csoport megengedte, hogy a nők (1200-an) egyenek és igyanak a vajúdás során, másik négy csoport (akik kontrollként működtek), a korábbi szabályozást követte, vagyis nem engedélyezték az evést, ivást, mindössze tört jeget kaphattak a hölgyek.
Meglepő módon, azoknál, akik nem ettek, több volt a komplikáció a vajúdás és a szülés során, és a nem tervezett császármetszések aránya is magasabb volt. Más tényezőket, például az újszülöttek Apgar-értékeit nem befolyásolta, hogy az anya evett-e vagy sem.
A kutatás szerzői szerint érdemes lenne megfontolni, hogy a problémamentes szüléseknél enyhítsenek az előírásokon, és engedjék enni-inni a vajúdó nőket. "A vajúdás sokszor hosszú és rendkívül kimerítő, amelyet étlen és szomjan nehezen lehet bírni, ráadásul, ez a szülő nőkre nehezedő stresszt is növelheti. Ha kedvük szerint ehetnek és ihatnak, az elviselhetőbbé teszi a vajúdást, és azt az érzést is erősíti a nőkben, hogy a döntés joga az ő kezükben van, nem pedig csak elszenvedői a szülésnek" - írták a szakemberek.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák