Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Probiotikummal enyhíthető a terhességi rosszullét

Szerző: Babaszoba.hu

2022. május 24.

Forrás: babaszoba.hu

A reggeli rosszullét gyakori kísérő tünet a terhességi korai szakaszában, a várandós nők 85%-át érinti. Nincs egységes tudományos magyarázat arra, hogy miért jelentkezik egyeseknél, míg másoknál nem.

Probiotikummal enyhíthető a reggeli rosszullét (kép: Getty Images)
Az viszont jól ismert tény, hogy a hányinger és a hányás okozta rosszullét enyhíthető különböző tápanyagokkal és gyógynövényekkel (például a B6-vitamin és a gyömbér), egy új tanulmány szerint a probiotikumok is jelentősen csökkenthetik a reggeli rosszullét tüneteit az első és a második trimeszterben.
A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, amelyek benépesítik a bélnyálkahártyát. Terhesség idején, az emelkedett ösztrogén- és progeszteronszint megváltoztathatja a mikrobiom összetételét, ami közvetlenül befolyásolja a gyomor-bélrendszer működését. Ennek következménye, hogy milyen ételeket kívánunk és melyektől émelygünk vagy utasítunk el.  A reggeli rosszullét már a terhesség 6. hetében elkezdődhet, és akár a 22. hétig is eltarthat.
A probiotikumok hatását vizsgálták most meg a Kaliforniai Egyetem Davis kutatói. A vizsgálatban 32-en vette részt, akik 14 - 21 hetes terhesek voltak, hat napon át naponta kétszer szedtek probiotikumot, majd két nap szünetet tartottak, és még egyszer megismételték a ciklust. A vizsgálat 16 napig tartott, és a Nutrients című folyóiratban jelent meg.
A vizsgálatban használt probiotikus étrend-kiegészítő 6 törzsből állt, de a legtöbbjük a Lactobacillus csoporthoz tartozott.
A résztvevőket arra kérték, hogy naponta sok, 17 alkalommal naplózzák tüneteiket és értékeljék életminőségüket.
Bár a minta mérete kicsi volt, és a vizsgálat rövid ideig tartott, az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikum fogyasztás 16%-kal csökkentette a hányingert és 33%-kal a hányást. A székrekedés is javult, és a vizsgálatban résztvevők általában véve jobb életminőségről számoltak be: kevésbé voltak fáradtak, és jobban helyt tudtak állni a hétköznapi teendőkben.
Albert T. Liu, a tanulmány vezető szerzője, szülész-nőgyógyász közleményében úgy nyilatkozott, hogy a terhesség alatti hányinger, hányás illetve székrekedés jelentősen ronthatja a kismamák életminőségét. Ha a terhesség alatti hányinger és hányás nehezen kezelhetővé válik, néha kórházi kezelésre is szükség van.
A vizsgálat azt is megállapította, hogy az E-vitamin szint összefüggött a ritkább hányás epizódokkal.

A probiotikumok biztonságosak a terhesség alatt?

Bár nincs sok adat a terhesség alatti használatukról, a probiotikumok általában biztonságosnak tekinthetők a terhesség és a szoptatás idején. "Nincs ok arra, hogy ne használjuk őket - a gyomor-bélrendszerben maradnak, nem befolyásolják a méhben lévő babát" - mondta Dr. Mary Jane Minkin, szülész-nőgyógyász, a Yale Egyetem Orvosi Karának szülészeti, nőgyógyászati és reprodukciós tudományok klinikai professzora.
A probiotikumok más előnyökkel is járhatnak a terhesség és a szülés során, nem csak a korai szakaszban. Kimutatták, hogy megelőznek bizonyos fertőzéseket a terhesség alatt, és megakadályozhatják a koraszülést. Különösen akkor, ha a terhesség előtt valakinek a kórtörténetében visszatérő bakteriális vaginózis (azaz bakteriális hüvelyfertőzés) áll fenn - ami koraszülést okozhat, ha terhesség során is jelentkezik - akkor előnyös lehet a probiotikum szedése.
(Cikk forrása: mother.ly)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések