Terhesség

Prediabetes kisokos: rövidítések és jelentésük

A prediabetes kapcsán több rövidítéssel is találkozni, és gyakran az ember nem lát a furcsa betűkombinációk mögé. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa ezek jelentését ismerteti.
2017. Március 02.

Prediabetes kisokos: rövidítések és jelentésük

IR

Az IR az inzulinrezisztencia rövidítése. A cukorbetegség előtti állapotok legenyhébb formája, viszont fontos komolyan venni, ugyanis megfelelő kezelés nélkül viszonylag rövid időn belül súlyosbodhat és végül 2-es típusú diabetes-szé alakulhat. Inzulinrezisztencia esetén a hasnyálmirigy által termelt inzulint a sejtek nem ismerik fel, nem kötik meg, így az inzulin a hatását nem tudja kifejteni (vagyis nem képes a glükózt a sejtekbe juttatni).

Ennek eredménye, hogy a vérben felhalmozódik a cukor, és a szervezet kompenzálásként egyre több inzulint termel– azonban a folyamat nagy veszélye, hogy a hasnyálmirigy előbb-utóbb kifárad, diabetes-t okozva. Az IR sajnos gyakran lappangva alakul ki, ám ha van tünete, akkor általában menstruációs panaszok, teherbeesési nehézségek, túlsúly, fokozott szőrösödés hívja fel rá a figyelmet. Kezelésének alapja az életmódváltás (személyre szabott diéta, rendszeres mozgás), valamint szükség esetén gyógyszeres terápiát is javasolhat az orvos.

IFG

Inzulinrezisztencia esetén általában csupán az inzulinértékek, esetleg a terhelt cukorértékek esetében lehet észrevenni negatív változást, ám az éhomi glükóz szintje a referencia tartományon belül marad. IFG esetében azonban enyhén emelkedetté válik az éhomi vércukorszint, vagyis 6,1 mmol/l érték fölé emelkedik, de még nem lépi át a 7 mmol/l-t. Statisztikák szerint kezelés (életmódváltás, gyógyszer) nélkül 5 éven belül a betegek csaknem felénél 2-es típusú diabetes alakul ki.

IGT

Az IGT csökkent glükóz toleranciát jelent, és az különbözteti meg az IFG-től, hogy ebben az esetben az éhomi glükózszint nem emelkedik meg jelentős mértékben (dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa.

HOMA

A HOMA-index az inzulinrezisztencia megállapítását segíti. Ehhez az éhgyomri vércukor értékét és az éhgyomri inzulin értékét kell összeszorozni, majd azt elosztani 22,5-tel. Amennyiben 2 feletti, az IR-re utalhat. Fontos azonban tudni, hogy az állapot pontos diagnózisához csupán a HOMA-indexet figyelembe venni igen kevés!

OGTT

Az OGTT az orális glükóz tolerancia tesztet jelenti, vagyis a glükóz terheléses vizsgálatot. Célja a diabetes és a prediabetes fennállásának ellenőrzése. Az esetek többségében az éhgyomri és a 120 perces értékeket mérik. A vizsgálat vénás vérvétel útján történik, és az első – éhomi – vérvétel után 75 gramm glükózt tartalmazó szirupot szükséges inni. Ezt megelőzően ujjbegyből vett vérmintával állapítjuk meg az éhomi vércukor értéket és csak 7,2 mmol/l alatti értéknél kerülhet sor a terhelésre- mondja a szakember.

Mi van, ha problémát jelez a vizsgálat?

Amennyiben az értékek a referenciatartománytól kívül esnek, úgy diabetológust szükséges felkeresni, aki a panaszokat és az eredményeket összevetve meghatározza a pontos diagnózist. Ez alapján állítja össze a betegnek a megfelelő kezelést, ami gyógyszeres terápiát és életmódváltást (speciális, személyre szabott diétát és mozgásprogramot) foglal magában. Ha az előírásokat a beteg pontosan betartja, úgy az értékek javulnak, és elkerülhető az állapot súlyosbodása.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Cukorbeteg Központ