Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pozitív hozadéka is van a reggeli rosszullétnek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 23. | Frissítve: 2021. április 26.

Forrás: babaszoba.hu

A nők kétharmada szenved a terhesség első trimeszterében a reggeli rosszullétektől. Most egy kutatás azt állítja, hogy pozitív hozadéka is van a rosszulléteknek.

Régóta úgy tartják, hogy a reggeli rosszullétek arról árulkodnak, hogy a magzat egészségesen fejlődik. Most egy kutatás bizonyítékot talált arra, hogy a néphiedelem valóban igaz. A tanulmány ugyanis arra jutott, hogy a terhességi rosszullét, a reggeli hányás és hányinger alacsonyabb vetélési kockázattal jár.
Pozitív hozadéka is van a reggeli rosszullétnek
Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) által végzett kutatás megerősítette, hogy alacsonyabb a vetélés azoknál a terhességeknél, ahol az anya a terhesség első trimeszterében reggeli émelygéstől, hányingertől, hányástól szenved. A kutatás a terhesség legkorábbi időszakától vizsgálta az összefüggést és a kutatásban 797 nő adatait elemezték.
A kutatásban résztvevők naplót vezettek a terhességük második és nyolcadik hete között, a naplóikban pontosan feljegyezték, hogy milyen tüneteik vannak. Ugyanezeket az információkat egészen a terhesség 36.hetéig havonta jegyezték fel egy kérdőívben.
A vizsgálatban a 797 terhességből 188 végződött vetéléssel. A kutatók azonban megállapították, hogy azok, akik a 8. hétig megtapasztalták a reggeli rosszulléteket (ez egyébként a kutatásban részt vettek 57,3 százaléka volt), 50 százalékkal kevesebb eséllyel végződött vetéléssel a terhességük.
A kutatás azért egyedülálló, mert korábbi tanulmányok nem vizsgálták ilyen részletességgel a nők tüneteit a terhesség első nyolc hetében. A kutatásban több tényezőt is figyelembe vettek, például az alkoholfogyasztást illetve a magzati kromoszóma rendellenességeket is.
A kutatók ugyanakkor azt is elismerik, hogy egy viszonylag homogén női mintát vizsgáltak, a kutatásuk nem reprezentatív és a várandósok saját maguk jegyezték föl a tüneteiket, ezen tényezők miatt nem lehet általánosítani az eredményeiket.
Ezeket a korlátozásokat szem előtt tartva, úgy tűnik, hogy van összefüggés a reggeli rosszullét és az alacsonyabb vetélési arány között, de egyelőre nem ismert a pontos oka a jelenségnek.

"Feltételezzük, hogy közvetlenebb biológiai kapcsolat van a hányinger, a hányás és a vetélés között" - mondta dr. Stefanie N. Hinkle a kutatás vezetője.
Vizsgálatukban a kutatók rámutattak arra, hogy a reggeli rosszullét tünetei egyfajta evolúciós előnynek tekinthetők, és arra bírják rávenni a terhes anyát, hogy változtassanak a táplálkozásukon, növeljék a szénhidrátban gazdag élelmiszerek fogyasztását, és kerüljenek el olyan élelmiszereket, amelyek károsak lehetnek a magzatnak. Az is lehetséges, hogy hormonális hatások is szerepet játszanak.
Bizonyos mértékű megnyugtatást jelenthetnek ezek az eredmények azoknak, akik reggeli rosszullétektől szenvednek a terhességül első időszakában. Ugyanakkor a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy azzal sincs semmi baj, ha valaki nem tapasztal émelygést a terhessége alatt, hiszen minden terhesség más és ez a feltételezett védelmi mechanizmus nem jelenti azt, hogy azok, akik nem érzik rosszul magukat, veszélyben lennének.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések