Terhesség

Strandolás a terhesség alatt – mire kell figyelni?

Napozni, úszni és strandolni pocakkal is egészséges, ha figyelsz néhány fontos dologra. Összeszedtünk néhány szempontot, amiről nem szabad megfeledkezned.
2021. Július 25.
Pocakkal a strandon (Fotó: Getty Images)

Válassz megfelelő helyszínt ahhoz, hogy egy strandolós nap kellemesen teljen és az egészségednek is jót tegyen. A népszerű, zsúfolt és nyár közepére már lepusztult strandok helyett fedezz fel meghittebb, természetközeli, tágas, zöld, fás, árnyas felülettel rendelkező vízpartokat. Internetes böngészés mellett ismerőseidtől kaphatsz megbízható, kipróbált ajánlatokat.

Gyűjts be D-vitamint!

Várandósan fokozottan szükséges a D-vitamin a kalcium beépüléséhez, a csontfejlődéshez, a fogak épségéhez, sőt, a jókedvünkért felelős szerotonin nevű ingerületátvivő anyaghoz is. Természetes forrása a napfény, ám okosan kell gazdálkodni vele, hogy elkerüld a leégést, a hőséget, a fokozott pigmentációt, a kellemetlen szeplőket és a még kellemetlenebb májfoltokat, ugyanakkor elég fény érje a tested a D-vitamin termelődéshez.

  • Használd ki a reggeli és a késő délutáni órák gyengédebb napsütését. Ezzel elkerülheted a zsúfoltságot, sőt, a reggeli órákban még árnyékos helyet is bebiztosíthatsz magadnak a strandon a déli forróság idejére.
  • Ebben az idősávban akár bikiniben is napozhatsz, mert így nagyobb bőrfelületen keresztül rövid idő alatt több napfény éri a bőrödet a D-vitamin termelődés beindulásához.
  • Árnyékban, félárnyékban és felhős időben is éri fény a bőrödet, persze csak akkor, ha nem fedi ruha. Érdemes és biztonságos tehát árnyékban “napozni”.
  • Leégés és pigmentfoltok megelőzésére használj magas faktorszámú, kémiai összetevőket tartalmazó fényvédő krémet. A fizikai összetevőket tartalmazó fényvédők fizikai részecskéi ugyanis “eltakarják” a bőrt a napfény elől, így annak jótékony hatása sem tud érvényesülni.
  • Ne feledkezz meg a fejedről sem: széles karimájú szalmakalappal védekezz a napszúrás ellen.

Használd ki a víz felhajtóerejét!

Pocakkal is mehetsz vízbe, ha zárt a méhszáj, csak válogasd meg, milyenbe. A meleg gyógyvizek határozottan ellenjavalltak! A természetes fürdőhelyek és a medencék vízminőségét ugyan rendszeresen ellenőrzik, erről az interneten tájékozódhatsz, de az éppen aktuális vízminőségről magad is meggyőződhetsz. Kétséges lehet, ha nagyon sokan vannak a vízben, akár természetes vízről, akár medencéről van szó.

  • Ha jól úszol, várandósan sem kell abbahagynod, biztonságos vízben ajánlott mozgásforma. Pocakkal kényelmesebb a hátúszás, tehermentesíti a gerincet, pihenésképpen akár lebeghetsz is a vízen, és a levegővétel is tetszőleges ütemű lehet.
  • Az aquafitnes, vízitorna könnyen elsajátítható elemekből áll, csoportos óra nélkül, önállóan is hasznosíthatod és élvezheted akár medencében, akár természetes vízben úszás nélkül is. Várandósság alatt különösen előnyös, mert a víz felhajtóereje tehermentesíti a vázrendszert, szó szerint megkönnyebbülést jelent: megszűnik a hát-, derék- és lábfájás. A víz nyomóereje jótékonyan hat a vénákra is, lelohadnak az ödémás duzzanatok. Az izmok ugyanakkor dolgoznak, a vizes közeg pontosan annyira emeli az ellenállást, amennyi erőt képes vagy ellene kifejteni. Sérülésveszély és az ízületek terhelése nélkül mozoghatsz akkor is, ha pocakkal nem akarsz úszni.

Mozogj a strandon!

Egész nap a strandon heverni nemcsak unalmas és kényelmetlen, hanem káros is. A meleg és a mozgás hiánya fokozza a trombózisveszélyt. Használd ki a terep adta lehetőségeket az állapotodnak megfelelő, könnyű, hőségben sem megterhelő mozgásra.

  • Gyalogolj a parton vádliig, térdig érő vízben. Serkenti az alsó lábszár vérkeringését, hűsít, a homokos vagy kavicsos talaj masszírozza a talpad, és némi izommunkát is megkövetel.
  • A gyors strandröplabdát váltsd fel felfújható strandlabdás passzolgatásra, tollasozásra.
  • Pihenés közben végezz rendszeresen bokakörzést, lábujjtornát, támaszd fel a testsíknál kissé magasabbra az alsó lábszáradat.
  • Ha nem mész vízbe, rendszeresen állj a zuhany alá, és frissítsd fel magad.

Kerüld el a fertőzést!

Mi lehet fertőzés forrása a strandon? Megfelelő minőségű fürdővíz mellett is kórokozók elszaporodását teszi lehetővé a nedves fürdőruha és lehűlt alsótest, ezért fürdés után cseréld le a bikinialsót. Még ha a füvön mezítláb járkálsz is, a mellékhelyiségbe papuccsal menj be. Letelepedéshez használj több réteget: alulra teríts le nagyobb takarót vagy lepedőt, erre a strandtörülközőt, még jobb és kényelmesebb, ha polifoam vagy felfújható matracot, törülközésre pedig másik tiszta, száraz törülközőt használj.

Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról!

Strandolós napon is ügyelj az egészséges étkezésre. A strandon kapható szénsavas, cukros üdítők, fagyi, lángos és kérdéses frissességű élelmiszerek helyett fogyassz inkább hűtőtáskában magaddal vitt gyümölcsöt, rágcsák gyanánt sárgarépát, kígyóuborkát. Egyenletesen elosztva igyál meg napközben legalább két liter szénsavmentes ásványvizet, csapvizet vagy lehűtött mentateát.

Élvezd a pároddal töltött zavartalan időt!

A kisbaba megszületése után erre majd keresni kell az alkalmat, most használd ki, hogy kettesben vagy társaságban lehettek. Vigyél magaddal olyan társasjátékot, kártyát, ami mindkettőtöknek közös szórakozást jelent, ahelyett, hogy a mobilotokba mélyedve feküdnétek egymás mellett.