Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Petíció az ambuláns szülésért

Szerző: Atali Krisztina

2013. május 14.

Forrás: babaszoba.hu

Bár az ambuláns szülést Magyarországon sem tiltja semmilyen jogszabály, a magyar nők csak nagyon kivételes esetben tudnak ezzel a jogukkal.

A Születésház Közhasznú Egyesület petíciót indított, hogy az anyák szabadon dönthessenek ebben a fontos kérdésben. Az ambuláns szülés a legtöbb nyugat-európai országban (például Németország, Hollandia, Anglia) nem számít ritkaságnak, sőt, törvényben rögzített lehetőség: komplikációmentes szülés és egészséges gyermek születése esetén az anya és a baba néhány órán belül elhagyhatják a kórházat. Vannak, akiknek a kórházi környezet jelenti a biztonságot szülésük során, azonban komplikációmentes szülést követően szívesebben térnének vissza otthonukba. A kórházból való távozásnak ilyen esetben semmilyen egészségügyi kockázata nincs.

Itthoni helyzet

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozási rendszere jelenleg csak abban az esetben nyújt a kórházaknak teljes támogatást a szülés levezetéséért, ha az anya legalább három napig fekvőbeteg-ellátásban részesül, így a kórházak anyagilag is ellenérdekeltek az anya és az újszülött korai távozásában.

A korai hazatérést választó nők sokszor komoly adminisztrációs akadályokba ütköznek, több esetben szakmailag nem kellően megalapozott ellenjavallatra hivatkozva tartják benn az újszülöttet, és már olyan is előfordult, hogy a kórház kérésére a rendőrség is beavatkozott, amikor a szülést követően az anya el akarta hagyni a kórházat.

Aláírásgyűjtés a szabad döntésért

A nők alapvető emberi joga, hogy a megfelelő információk birtokában szabadon dönthessenek az őket és gyermeküket érintő kérdésekben, és megválaszthassák szülésük körülményeit. A magyar nők egy része azt igényli, hogy amennyiben a körülmények engedik, már a szülést követő első napokat is gyermekével együtt családi közegben tölthesse, ezért szülését követően hazatérhessen otthonába. A Születésház Közhasznú Egyesület aláírás gyűjtésével arra kéri a kormányt, hogy az egészségügyi szaktárcával együttműködve a finanszírozási és strukturális rendszer megfelelő átalakításával mielőbb biztosítsa, hogy az ambuláns szülés a magyar családok számára is szabad választási lehetőség legyen.

Forrás: http://www.peticiok.com/magyar_nk_kerese_az_ambulans_szules_biztositasaert

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések