Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Petesejtre lenne szükségem!

Szerző: Sződy Judit

2011. november 22.

Forrás: babaszoba.hu

Van ország, ahol olyan könnyen juthat ivarsejthez a rászoruló, mint használt autóhoz. Itthon is létezik petesejt-donáció, de komoly feltételeknek kell teljesülnie, hogy létrejöhessen.

Letaglóz, amikor kimondják a diagnózist: nem lehet gyereked. Nem lehet a saját véredből kisbabád. Nem láthatod viszont a saját vonásaidat a babád arcocskáján... Nehéz ezt elfogadni a férjnek is, főleg, ha már sokat próbálkoztatok. De sajnos van ilyen helyzet: nincs petesejt. Nincs, ha a petefészkek nem alkalmasak petesejttermelésre petefészek-kimerülés, súlyos endometriózis vagy más probléma miatt, és akkor sincs, ha a petefészkeket el kellett távolítani.

Van remény!

Egyetlen lehetőségbe kapaszkodik a család ilyenkor: hogy valaki más petesejtjének segítségével fogan meg gyermekük, természetesen a mesterséges megtermékenyítés technikájával. Ha ez megtörtént, az embriót ugyanúgy beültethetik az anya méhébe, mint egy saját lombikbabát. Ez utóbbi menetét már lassan kívülről fújja mindenki, aki női magazinokat olvas, nincs benne semmi különleges... De honnan kerítenek petesejtet?

Teréz anya kerestetik

Magyarországon csak anonim adományozótól vagy közeli hozzátartozótól kaphat petesejtet a pár. Ha nincs 35 évesnél fiatalabb, egészséges nőrokonod, akkor nagyon nehézzé válik a helyzet. Az anonim adományozás törvényi feltételei rendkívül körülményesek, tehát gyakorlatilag nem létezik, egyrészt kevesen szaladgálnak köztünk olyanok, akik Teréz anyai indíttatásból hajlandóak lennének alávetni magukat annak a rendszeres ellenőrzésekkel járó hormonkezelésnek, majd végül műtétnek, ami a petesejtadás feltétele. Másrészt a vaktában leadott petesejt, ha nincs mivel megtermékenyíteni, nehezen tárolható. A fagyasztás lenne az optimális, de sajnos a petesejtfagyasztás egyáltalán nem olyan hatékony, mint az embriófagyasztás vagy a hímivarsejt fagyasztása.

Összehangolva

Persze ha húgod, nővéred, unokatesód, sógornőd hajlandó meghozni ezt az áldozatot, akár több gyereketek is lehet. A két nő ciklusát hormonadagolással szinkronizálni kell, majd az adományozó végigjárja azt az utat, amelyet a lombikbébiprogramot vállaló anyák szoktak: petefészkekre ható hormonokkal stimulálják petefészkeit, de csak annyira, hogy kívánt mennyiségű (6-10) érett tüszőt kapjanak. Ezt hüvelyi ultrahang segítségével ellenőrzik, majd szintén ultrahangvezérléssel leszívják az érett tüszőkből a petesejteket. Ekkorra a leendő anya szervezetét is felkészítik az embrió fogadására. A leszívott petesejteket megtermékenyítik az apa spermájával, majd az embriókból kettőt-hármat beültetnek az anya méhébe. Mostantól hárman várják aggódva, hogy beágyazódik-e, és egészségesen fejlődik-e tovább szemük fénye. A be nem ültetett, de egészséges embriókat lefagyasztják, így elkerülhető, hogy a kistestvér érdekében újra végigjárják mindhárman ezt a nehéz utat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák