Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pattanások a terhesség alatt: mi biztonságos és mit kell kerülni?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 1. | Frissítve: 2021. augusztus 5.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt megjelenő pattanások sok nőt érintenek. Milyen készítményeket használhatunk biztonsággal, és melyeket érdemes kerülni?

A hormonális változások miatt gyakran előfordul, hogy a terhes nő bőrén pattanások alakulnak ki, esetleg romlik a bőre állapota. Bár ez szerencsére múló állapot, speciális bőrápoló készítmények alkalmazására lehet szükség, melyek például szalicilsavat tartalmaznak. Sok kismamát aggaszthat azonban, hogy mennyire biztonságosak ezek a kozmetikumok.

Biztonságos-e a szalicilsav?

A szakemberek szerint a szalicilsavakat tartalmazó kozmetikumok, arctisztítók biztonsággal alkalmazhatóak naponta egy-két alkalommal, de arra ügyelnünk kell, hogy a készítmény szalicilsav-tartalma ne legyen 2 százaléknál magasabb. Az arctisztítókon kívül szalicilsavat tartalmazhatnak a helyileg alkalmazandó, pattanás elleni krémek, a hámlasztók, a gyulladáscsökkentő vagy kipirosodás elleni krémek is. Fontos tudni azt is, hogy a bőrből felszívódhat némi szalicilsav, ami a krémek esetében általában nem problémás mennyiség, de a hámlasztók vagy testápoló készítmények esetében magasabb mennyiség lehet.
Hogyan küzdhetünk a pattanások ellen?

Hogyan kezelhetőek a pattanások?

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (ACOG) a következő lépéseket javasolja a terhesség alatti pattanások elleni küzdelemhez:
  • mossuk meg naponta kétszer az arcot, kímélő arctisztítóval és kézmeleg vízzel
  • ha zsírosabb a hajunk, naponta mossuk meg, és viseljük az arcunkból eltűzve
  • ne nyomkodjuk, piszkáljuk az arcunkat
  • használjunk olajmentes kozmetikumokat
A biztonságosan használható kozmetikumok közé tartoznak azok a termékek, melyek alfa hidroxi-savat vagy béta hidroxi-savat (AHA vagy BHA) tartalmaznak. Kipróbálhatjuk például azokat, melyek glikolsavat, tejsavat, glikolsavat, esetleg benzoyl-peroxidot tartalmaznak. A helyi alkalmazású szteroidos krémeket is használhatjuk, de érdemes erről egyeztetni a kezelőorvosunkkal!
Szintén használhatjuk azokat a krémeket, melyek alapja a szója. Azok azonban, akik úgynevezett melazmára, vagyis sötét foltokra hajlamosak, kerüljék ezeket a termékeket, mert ezek csak tovább sötétíthetik a foltokat. 

Mely hatóanyagok nem biztonságosak?

A terhesség alatt nem szabad használni a retinoidokat, az izotreinoint, a tetraciklint tartalmazó pattanás elleni szereket, melyek akár fejlődési rendellenességeket is okozhatnak. 
(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések