Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pándy Kálmán Kórház, Gyula

Szerző: Rózsa Ibolya

2011. április 5.

Forrás: Kismama magazin

Hazánk legdélkeletibb intézményében is változásoknak néznek elébe: bíznak abban, hogy még idén megkezdődik a felújítás, átalakítás.

Látogatásunkkor több szülés és császármetszés zajlik éppen, melyen az osztályvezető is részt vesz, így dr. Jurdi Imad főorvos kalauzol.
- A "sima" szülőszobánk háromágyas, a kétágyas intenzív szülőszobán zajlanak a patológiás és koraszülések, és van még egy császáros műtőnk - avat be minket a főorvos. - A közeljövőben várható a szülészet átalakítása. A tervek készen állnak: négy egyágyas szülőszobánk lesz. Tartunk szülésre felkészítő tanfolyamot, nálunk a 90-es évek eleje óta zajlanak papás szülések. Egy személy jelen lehet a szülésnél: az apa vagy valaki más, akár dúla is, ha ez az anya kívánsága. Császármetszésnél az apa az előtérben tartózkodik, a kiemelést követően a gyerekgyógyász megvizsgálja a babát, s az apa rögtön meg is nézheti. Sima szülés esetén a kismama a kétórás megfigyelési időt együtt töltheti a párjával és a babával.
- A szülés után megtörténik a köldökellátás, nyákszívás és a szemcseppentés. Utána kis ideig az anya mellkasára fektetik a picit, majd pólyába kerül, és úgy kapja vissza az anyuka szoptatni, hogy minél hamarabb meginduljon a tejtermelés - folytatja Jurdi főorvos. Ezután végigvezet bennünket a gyermekágyas osztályon. - Kettő-, három-, négy- és ötágyas kórtermeink vannak, ebből a háromágyas a rooming-in - mutatja. - Magasan felszerelt szobának nevezzük az egyágyas, fizetős kórtermet, ahol az édesapa is bent lehet. Ez a családi szoba olyan, mintha szállodában járnánk: meleg színek, szép textíliák, barátságos hangulat. - Ma már többnyire együtt vannak az újszülöttek a mamájukkal - magyarázza a főorvos -, ez is része a nálunk zajló változásoknak.
- Néha nem igénylik az anyukák a rooming-int - veszi át a szót Váradiné Zsoldos Ilona gyermekápolónő. - Ilyenkor háromóránként kivisszük a babákat, de hamarabb is értük jöhetnek. Minden csecsemőnek saját cumisüvege van vízzel, mert úgy gondoljuk, két szoptatás között megszomjaznak.
Az első egy-két órában kapnak folyadékot, mert szerintünk az anyáknak annyi előtejük nincs, hogy az elég legyen. A gyermekgyógyász mindennap megvizsgálja és kiszámolja az újszülött életnapja és súlya alapján, hogy mennyit kell ennie, és ha nem szopik eleget, akkor kiegészítjük lefejt tejjel. Segítünk a szoptatásban, fejésben, tejkonyha is rendelkezésre áll mellszívókkal, hogy otthon már könnyebb dolguk legyen a mamáknak. A kórházi védőnő megtanítja a köldökápolást, és jó tanácsokkal bocsátja haza az anyákat.

Tények, adatok:
A születésszám 2010-ben: 942
A császármetszés aránya: 38 százalék
Jelenleg egy háromágyas szülőszoba, egy kétágyas intenzív szülőszoba és egy császáros műtő van.
Szülőszék, labda, bordásfal áll rendelkezésre.
Lehet zenét vinni a szülőszobára.
Szülésznőválasztás lehetséges.
Terhespatológia, PIC működik a kórházban.
A borotválás rutinszerű, gátmetszés majdnem minden első szülésnél történik.
Egy háromágyas kórterem a rooming-in, a többi hagyományos rendszerű.
Van fizetős, magasan felszerelt egyágyas szoba.
Látogatás a kijelölt helyen és időben történik a szülészeti társalgóban, a harmadik emeleten 9 órától 17 óráig.
Az újszülötteket videorendszeren keresztül nézhetik meg az érdeklődő családtagok, de az édesapák személyesen külön helyiségben is láthatják őket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák