Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pajzsmirigy-túlműködés és terhesség: a jóddal vigyázni kell!

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 25. | Frissítve: 2019. május 14.

Forrás: ratkotunde.hu

A várandósság komoly kihívást jelent a nők szervezetének, éppen ezért érdemes azt támogatni. Azonban az, hogy milyen vitaminkészítményt választ, már nagyon nem mindegy, hiszen előfordulhat az is, hogy árt vele!

Pajzsmirigy-túlműködés és terhesség: a jóddal vigyázni kell!

Ez abban az esetben lehet igaz, ha olyan betegséggel küzd, melynél fontos, hogy adott anyagok, amennyire csak lehet, ellenőrzötten kerüljenek a szervezetbe. Ilyen a pajzsmirigy problémák köre is, amikről dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyászt kérdezte a ratkotunde.hu.

Pajzsmirigy gondok és várandósság

A pajzsmirigy a nyak kétoldalán elhelyezkedő szerv, mely hormonokat termel. Ezek a hormonok pedig felelősek az anyagcseréért, a növekedésért, és még egy sor működésért a szervezetben. Természetes, hogy az egészség fenntartásához a megfelelő pajzsmirigyműködés is hozzájárul, ezért érdemes rá odafigyelni. Ez pedig fokozottan igaz, ha babát tervezünk, vagy már várandósak is vagyunk!
A pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szükség, mivel a szerv ebből az anyagból képzi a hormonjait. Hazánk 4/5-e azonban mérsékelten jódhiányos területnek számít. Ezt az anyagot jellemzően az ivóvízzel és az élelmiszerekkel juttatjuk a szervezetbe, azonban mivel így nem jutunk elég jódhoz, Magyarországon gyakori a golyvás megbetegedés.
Ennek oka hogy a mirigy növekedéssel próbálja kompenzálni a jódhiány miatt fellépő elégtelen hormontermelést. Sajnos ez a későbbiek folyamán alulműködést is okoz, aminek már sokkal komolyabb következményei is lehetnek. A pajzsmirigy alulműködésére szerencsére felhívja a figyelmet a szervezet, méghozzá például a következő tünetekkel:
- Állandó gyengeség, fáradtság
- Rossz közérzet, ingerlékenység, álmatlanság
- Bőr szárazság
- Hajhullás
- Indokolatlan testsúlynövekedés
- Székrekedés
- Menstruációs ciklus felborulása
- Vetélés
A pajzsmirigy működése azonban sajnos nem csak az egyik irányban csúszhat el. Túlműködése is veszélyes, hiszen a szervezetbe ebben az esetben túlságosan is sok pajzsmirigy hormon kerül. Ebben az esetben a következő tünetekkel is számolhat:
- pajzsmirigy megnagyobbodás
- szapora szívverés
- előre dülledő szemek
- megemelkedett vérnyomás
- nehézlégzés
- töredező haj, hajhullás
- alvászavarok, nyugtalanság

Mit lehet tenni?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a pajzsmirigy zavarokat szerencsére gyógyszeresen jól lehet kezelni, vagyis a szakorvos gyorsan úrrá lehet a problémán. Azonban abban az esetben, ha a nő babát szeretne, vagy ha várandós, módosulhat a lehetőségek köre.
Ameddig "csak" a babatervezés időszakában van, addig a gyógyszeres kezelés tökéletesen beválik. A várandósság során azonban érdemes a szervezetet támogatni a megnövekedett igénybevétel miatt. Erre a várandós vitaminok jó megoldás jelenthetnek, de figyelni kell az összetevőkre. A pajzsmirigy túlműködése ugyanis jelentősen romlik abban az esetben, ha plusz jódot juttatunk a szervezetbe. Ez pedig sajnos a magzatra is komoly hatást gyakorol, hiszen nála ugyanúgy túlműködik majd a pajzsmirigy, az összes ehhez kapcsolódó tünetet produkálva, valamint megnövelve a koraszülés, vagy a vetélés kockázatát.
A várandósság alatt a gyógyszeres kezelés a babát is kezeli, így a kismamának arra kell hangsúlyt fektetnie, hogy ne vigyen be többlet jódot a szervezetébe.
Hogy a terhességet is megfelelően tudja támogatni, és a jóddal se legyen probléma, a készítmények közül feltétlenül olyat kell választani, mely jód nélkül készül, hiszen így a tápanyag, vitamin és ásványi anyag pótlás is megtörténik, és a többlet jód bevitellel járó gondok is kiküszöbölhetőek.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák