Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

PMS vagy terhesség: ezek a különbségek a tünetekben

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 1. | Frissítve: 2020. február 27.

Forrás: babaszoba.hu

A menstruáció előtti időszakban jó néhány olyan tünetünk lehet, melyek rendkívül hasonlóak a korai terhességre jellemző tünetekre. Ez pedig sok nőnek nehéz napokat okozhat, hiszen nem tudják, tényleg terhesek-e vagy csak a PMS-t tapasztalják meg.

Jó néhány olyan tünet van, ami a PMS-re (vagyis a premenstruációs szindrómára) és a korai terhességre egyaránt jellemző. Ezek oka a hormonális egyensúly felborulásában, változásában keresendő. A PMS-sel összefüggő tünetek általában megszűnnek, ha megkezdődik a menstruációs vérzés, viszont ha terhesség okozza ezeket, akkor gyakran csak a második trimeszterre, a terhesség 12-14. hetére szabadulunk meg ezektől. Természetesen, az, hogy jelentkeznek-e valakinél a tünetek, illetve mennyire intenzíven élik meg ezeket, egyénenként nagyon eltérő lehet.
A PMS tünetei nagyon hasonlítanak a terhesség korai jeleire

A PMS-re és a terhességre egyaránt jellemző tünetek

Hangulatingadozás: a hangulat változásai egyaránt jellemzőek lehetnek a menstruáció előtti időszakra és a terhesség első heteire. A leggyakrabban fokozott szomorúságról, idegességről, ingerlékenységről számolnak be a hölgyek.
Székrekedés: a hormonális változások miatt gyakori a székrekedés, a ritkább és nehézkesebb székletürítés. A székrekedés a terhesség alatt is jellemző probléma maradhat, a nők mintegy 38 százaléka küzdhet vele.
Mellérzékenység: nagyon gyakori, hogy a menstruáció előtt, illetve a terhesség elején a mellek érzékennyé válnak, fájhatnak, de meg is duzzadhatnak, nehezebbnek érezzük őket. Ez a kellemetlen állapot a menstruációval elmúlik, de ha terhesség okozza, akkor ez akár a szülésig is tarthat.
Fáradékonyság: a progeszteron nevű hormon miatt érezhetjük magunkat fáradtabbnak, kimerültebbnek, álmosabbnak. Ha, bár megjött a menstruációnk, mégis kimerültnek érezzük magunkat, érdemes egy laborvizsgálatot kérni, mert ez vashiányos vérszegénységre is utalhat.
Gyenge vérzés: a korai terhességnél jellemző lehet a fogantatás utáni 10-14. napon az úgynevezett beágyazódási vérzés, mely sokkal gyengébb, mint a menstruáció és rövidebb ideig is tart. Ugyanakkor, maga a menstruációs is kezdődhet nagyon gyenge vérzéssel, pecsételéssel, "barnázással", ezt azonban rendes vérzés követi, mely általában 4-5 napig tart.
Kívánósság: a terhességre és a PMS-re egyaránt igaz lehet, hogy bizonyos ételek (pl. édességek, zsírban vagy szénhidrátban gazdag fogások) után sóvárgunk, és az étvágyunk is megnőhet. Ezt a progeszteron és az ösztrogén szintjének változásai okozzák. A kívánósság a terhesség alatt folyamatosan jelen lehet, a kutatások szerint a nők legalább felénél fordul elő, hogy ellenállhatatlan vágyat éreznek bizonyos ételek után.

Terhesség, nem PMS

Kimaradó menstruáció: a menstruáció az egyik legfontosabb jele a terhességnek, ha egy hétnél többet késik a vérzés, érdemes terhességi tesztet csinálni. Természetesen előfordulhat, hogy más okai vannak a vérzéskimaradásnak (pl. stressz, PCOS, pajzsmirigyproblémák, menopauza).
Hányinger: a menstruáció előtti napokra általában nem jellemző a hányinger, viszont a terhesség első trimeszterében a nők 80 százaléka találkozhat ezzel a tünettel. A hányás és a hányinger a legtöbb esetben a második trimeszterre elmúlik, de vannak olyanok is, akik egészen a baba születéséig hányingerrel küzdenek.
Undor: bár a kívánósság és az étvágy megnövekedése a PMS-re és a terhesség korai időszakára egyaránt jellemző lehet, a bizonyos szagoktól vagy ételektől való undorodás a várandós kismamák "sajátja".
Mellbimbó-érzékenység: nemcsak a mellek, de a mellbimbó is megváltozhat a terhesség alatt - ez a menstruáció előtti időszakra nem jellemző. A várandósoknál a mellbimbó sötétebbé válhat.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák