Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Óvatosan terhesség alatt a paracetamolos gyógyszerekkel!

Szerző: Babaszoba.hu

2015. június 1. | Frissítve: 2017. január 28.

Forrás: BBC-online

Az University of Edinburgh tudósai szerint a későbbiekben rontja a fiúk megtermékenyítő képességét, ha az anyának túl sok paracetamol jut a szervezetébe a fiú gyermek kihordása alatt.

A dán kutatók is találtak összefüggést az édesanyák fájdalomcsillapító szedése és a fiú babák here-leszállási problémái között. A kisfiúk 90 százalékának már születés előtt (kb. 4 héttel) leszállnak a heréi a herezacskóba. Ritka, hogy még a hasüregben vagy a lágyéki részben bújnak meg újszülött korban. (Koraszülötteknél természetesen még előfordulhat, hogy úton vannak a herék.)

Mennyit paracetamol nem káros még?

A gyógyszert 7 napnál kevesebb ideig szedjék a várandósok! Ha 7 nap vagy ennél több ideig lenne szükség rá, akkor mindenképp történjen az orvossal konzultáció. Az egészségügyi problémáról egyébként is fontos tájékoztatni a háziorvost, a nőgyógyászt vagy a szülésznőt. Főleg, ha a kellemetlen tünetek hosszabb ideig fennállnak.
Bár kísérleteket még csak egereken végeztek humán hereszövet beültetéssel - hisz etikátlan lenne várandósokon kísérletezni -, azt leszögezik a szakemberek, hogy igazán biztonságosan csak kevés ideig és kis dózisban alkalmazható paracetamol tartalmú fájdalom- és lázcsillapító.

Van, mikor muszáj

A paracetamol tartalmú gyógyszer szedését kiemelten indokolttá teheti a láz, ami súlyos, esetlegesen halálos magzati fejlődési rendellenességekhez (nyitott gerinc- és szívfejlődési rendellenességekhez), vagy vetéléshez is vezethet.
Egy rövid ideig tartó fejfájás esetén lehetőleg kerülje a kismama a gyógyszerszedést. Ha tűrhetetlenné válik a fájdalom mértéke vagy hossza, konzultálni kell a kezelőorvossal, háziorvossal, hogy mit javasol. Az orvosi kontroll segíthet felügyelet tartani a szervezetbe juttatott hatóanyagdózist, nem beszélve arról, hogy a hosszan elhúzódó, triviálisnak, házilag kezelhetőnek tűnő problémák komolyabb baj tünetei is lehetnek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák