Terhesség

Otthoni termékenységi teszt férfiaknak

Egyesült államokbeli tudósok álltak elő egy otthon is alkalmazható ondóteszttel, amelynek pontossága a feltalálói szerint a laboratóriumi vizsgálatokéval vetekszik. A könnyedén használható eszköz már jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhet.
2014. Május 11.

Greg Sommer és Ulrich Schaff találmánya lehetővé teszi, hogy a férfiak a saját otthonuk kényelmében ellenőrizhessék hímivarsejtjeik minőségét. Az érintetteknek így nem kell majd orvoshoz járniuk a procedúra kedvéért. A két feltaláló céget alapított a teszt kifejlesztésére, mely perceken belül elárulja az eredményt. Most éppen egy okostelefon-alkalmazáson dolgoznak, amivel tárolhatóvá válnának a tesztadatok, statisztikai támpontot adva az esetleg szükséges orvosi kezeléshez.

“Hordozható, könnyen használható diagnosztikai eszköz, amelynek pontossága a klinikai megoldásokéval vetekszik” – nyilatkozta Sommer az Albuquerque Journal magazinnak. A tudósok a kaliforniai Sandia Nemzeti Laboratóriumban dolgoztak egy olyan eszköz kifejlesztésén, amely gyorsan érzékeli a mérgeket, valamint az egyéb biológiai veszélyforrásokat a katasztrófa esetén szolgálatot teljesítők védelméért, amikor megfogalmazódott bennük az ötlet. Céljuk kitűzése után megalapították a Sandstone Diagnostics vállalatot, amelynek színeiben megalkották a TrakFertility tesztet.

Sommer elmondta, hogy a termékenységi problémák megoldására szánt termékek és kezelések eddig elsősorban a nőkre fókuszáltak, holott a férfiak egyötödének alacsony a spermiumszáma, ami hátráltatja a teherbeesést.

Forrás: Medipress