Terhesség

Öt bosszantó tény a szüléssel kapcsolatban

Sokszor előfordul, hogy nem minden úgy alakul a szülés körül, ahogy azt elképzelted. Pedig nem árt felkészülni minden eshetőségre.
2013. Szeptember 24.

A születés nagy pillanata

1. A fájások leállhatnak vagy lelassulhatnak

A felkészítő könyvek alapján könnyen azt hiheted, hogy a fájások szépen lassan, enyhén és ritkán kezdődnek, majd fokozatosan sűrűsödnek és erősödnek egészen a tolófájásokig, amikor is, tá-dám, megszületik a kisbaba. Ehhez képest a valóságban előfordulhat az is, hogy azonnal kétperces fájásokkal kezdesz, mint ahogy az is viszonylag gyakori, hogy a tágulási szakasz elején átmenetileg leállnak, vagy a vége felé kissé lelassulnak a fájások. Ettől azonban nem kell kétségbeesned, bár ha régóta tart a vajúdás, az orvosod és a szülésznőd valószínűleg igyekeznek majd “visszagyorsítani” a fájásokat.

Kíméletesebb esetben testhelyzet-változtatással (megkérnek, hogy állj fel, sétálgass, guggolj) vagy oxitocin-infúzió bekötésével. Ez nem éppen ideális, ugyanakkor tudnod kell, hogy a megfelelően adagolt oxitocin elrettentő neve ellenére (fájáserősítő) a fájdalomérzetet nem, csak a fájások hatékonyságát növeli.

“Mindkét gyerekemnél leállt a tágulás a vége előtt nem sokkal” – meséli Kata, a kilencéves Emese és az ötéves Zsombor édesanyja. “Az elsőnél tizenegy óra vajúdást követően, ezért oxitocint kaptam, mert annyira ki voltam fáradva, hogy az orvosom attól tartott, nem marad erőm a kitolásra. A másodiknál csak néhány órája vajúdtam, amikor gyakorlatilag leálltak a fájások. A szülésznőm javaslatára sétálgatni kezdtem, ami elsőre nagyon nem ment könnyen, viszont igen hatásosnak bizonyult: Zsombor egy órán belül megszületett”.

2. A születéssel még nincs vége a szülésnek

Miután kibújt a kisbaba, a hasadra fektették, elvágták a köldökzsinórt, elviszik megmérni, felöltöztetni, megkönnyebbülhetsz, hogy túl vagy rajta – csakhogy még nem vagy túl. Először meg kell szülnöd a méhlepényt is, ami akár néhány összehúzódással, fájással, tolással is együtt járhat, majd az orvosod végigtapintja a méhedet, hogy rendben történt-e a leválás. Végül ellenőrzi, hogy keletkeztek-e sérülések a hüvelyen és a gáton, és ha igen, vagy történt gátmetszés, akkor ezeket összevarrja. Az egész legfeljebb fél óráig tart, de a kismamák sokszor a vajúdásnál is kellemetlenebbnek élik meg, főleg ha nem is számítanak rá.

“Teljesen váratlanul ért, hogy a kisfiam megszületése után nekem még dolgom van” – meséli Lotti, a tizennyolc hónapos Lőrinc édesanyja. “A betapintást és a varrást nagyon rosszul éltem meg, az viszont hatalmas élmény volt, hogy a szülésznőm megmutatta a méhlepényt. Ő úgy mondta, ez volt az a babaház, amiben kilenc hónapig lakott a kisfiam. Az egész jelenet nagyon megható volt számomra”.

3. A szülés utáni képeken nem leszel a legjobb formádban

Bár a celebek gyakran frissen mosva-vasalva láthatók a szülés után néhány perccel készült képeken is, sőt Amerikában külön szolgáltatásként kérhető a kórházaktól, hogy az újdonsült kismama haját és sminkjét hozzák rendbe az első közös fotóhoz, jó eséllyel te kissé meggyűrve, fáradtan nézel majd a kamerába, bármennyire fittnek is érzed magad. A dolgon segíthet, ha megkéred a párodat, készítsen fekete-fehér képeket. A digitális fényképezők, sőt az okostelefonok többsége is egy mozdulattal monokrómra állítható.

“A nagylányom születése után úgy felpörögtem, hogy azt hittem, hegyeket mozgathatnék meg” – meséli Trixi, a hatéves Eszti és a négyéves Nóri anyukája. “A szülőszobai megfigyelést követően kint várt az édesapám a folyosón, hogy gratuláljon. Kisétáltam hozzá, szerintem roppant fürgén és peckesen, amiről ő videofelvételt is készített. A felvételen viszont a peckességnek nyoma sem volt: egy fáradtan csoszogó, elgyötört arcú, de roppant boldog kismama integetett a kamerába”.

4. Nem lesz azonnal tejed

Bár az újszülött, ha teheti, azonnal és mohón rácuppan a mellbimbódra, mérhető mennyiséget még egy-két napig biztosan nem eszik majd belőle. Ettől függetlenül a kezdeti szoptatás igen hasznos: a sárgás színű előtej nagyon fontos szerepet játszik a kisbaba immunizálásában, a gyakori szopási inger pedig jelentősen segíti a gyors tejbelövellést.

“Azt tudtam, hogy a babát a szülés után minél előbb és minél gyakrabban mellre kell tenni, de valahogy azt hittem, hogy azonnal lesz majd tejem is” – mondja Zita, a hat hónapos Zétény édesanyja. “A kisfiam a születése után folyamatosan velem volt, és ahányszor csak kérte, meg is szoptattam, ennek ellenére a második napon sehogy sem tudtam megnyugtatni, folyton sírt. Amikor a csecsemőst megkérdeztem, miért, ő azt mondta, kezd éhes lenni. Én meg nem értettem, hogy ez hogy lehet, hiszen majdnem kétóránként megszoptattam. Aztán a harmadik napon belövellt a tejem, és azonnal megértettem a különbséget”.

5. A hasad nem tűnik el azonnal

Bár a terhesnadrágod vagy -szoknyád, amiben a kórházba mentél, érezhetően lötyögni fog rajtad a hazamenetelkor, attól még jó pár hónapig messze leszel, hogy kényelmesen beleférj a korábbi ruháidba. Természetesen érdemes célként kitűzni, mondjuk, hogy a gyereked egyéves születésnapját már a régi farmeredben ünnepeld, de a túl gyors és drasztikus fogyás, pláne a kemény diéta nem a gyermekágy és a szoptatás időszakára való.

“Amikor a kislányom négyhetes korában egy aláírandó papír miatt bementem a munkahelyemre, többen megkérdezték, mikor is fogok szülni pontosan” – meséli Zsuzsa, a nyolcéves Kincső és az ötéves Blanka édesanyja. “Amikor elárultam, hogy négy hete szültem, többen nagyon kényelmetlenül érezték magukat, pedig igazuk volt: a hasam körülbelül úgy nézett ki, mintha hét-nyolc hónapos terhes lennék. Csak azért nem estem kétségbe, mert tudtam, hogy a nagyobbik lánynál is nagyon gyorsan leolvadtak rólam a kilók a szoptatás alatt. Ezúttal is így lett, de a kellemetlen incidenst a kolléganőim még akkor is emlegették, amikor Blanka hároméves korában visszamentem dolgozni”.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin