Terhesség

Őszi zöldségek, amiket érdemes fogyasztanod, ha éppen babát vársz

Tápanyagban gazdag szezonális zöldségek, amiket érdemes rendszeresen fogyasztanod.
2021. November 26.
Őszi zöldségek, amiket érdemes fogyasztanod, ha éppen babát vársz (Fotó: Getty Images)

Rengeteg ízletes őszi zöldség van, amelyek táplálóak és laktatóak is. Ha ebben az időszakban vársz babát, a következő zöldségeket is add az étrendedhez!

Cékla

A cékla nem csupán ízletes, de remek vasforrás, és C-vitaminban is gazdag. Nitrátokat is tartalmaz, amelyek segítik a véráramlást, és csökkentik a vérnyomást. A céklát messze nem csak savanyúságként fogyaszthatod, készíthetsz belőle salátát, lereszelve kerülhet belőle valamilyen tésztaételbe, felkockázva rizottóba, vagy ha egyszerűen egészben megsütöd a sütőben, csinálhatsz a céklából köretet, de céklakrémet is, esetleg hozzáadhatod a hummuszhoz.

Kelbimbó

A kelbimbó is nagyon változatosan elkészíthető, könnyedén beilleszthető az étrendbe, és alacsony kalóriatartalmú. Rostokban gazdag, és jó C-vitamin-, B6-vitamin– és vasforrás. Bármely fehérjeforrás mellé fogyasztva ízletes, és teljes értékű étel. A kelbimbóból készülhet főtt köret, vagy akár roston sült, fűszerekkel, parmezánnal a tetején, de tehetsz belőle a húslevesbe vagy a zöldséglevesbe is, vagy olyan ételekbe, amikhez kelkáposztát használnál.

Sütőtök

A sütőtököt (és a sonkatököt/kanadai sütőtököt) is érdemes rendszeresen enned, hiszen nagyon jó C-vitamin-, vas-, béta-karotin- és rostforrás, a magja pedig nagy mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat (egyfajta omega-3 zsírsav), amit az utóbbi években egyre inkább ajánlanak a kismamáknak. Egy ízletes sütőtökleves segíthet felmelegedni a hideg őszi napokon, de köretként is fogyaszthatod, készülhet belőle sütőtökös hummusz, lasagne, krém, sőt, akár süteményekbe is beleteheted püréként – édes íze miatt pedig így akár a cukor egy részét is kiválthatod.

Édesburgonya

Az édesburgonya néhány éve már hazánkban is egyre népszerűbb. Ez a narancssárga (de létezik lila és fehér is) zöldség C-vitaminban és B6-vitaminban gazdag, és jó rostforrás is. Köretként gyakorlatilag ugyanúgy használhatod, minta burgonyát, sütve, főzve, sütőben készítve, püréként, stb., dekerülhet belőle a salátába, készíthetsz édesburgonya krémlevest, és akár töltve is megsütheted.

Forrás: mother.ly