Terhesség

Őszi nevek – lány- és fiúnevek, ha őszre várjátok a babát

Arany és bíbor színek, gyönyörű erdei növények, gyümölcsök, béke és nyugalom - ez csak néhány dolog, amit az ősz eszünkbe juttathat.
2022. Augusztus 15.
Őszi nevek - lány- és fiúnevek, ha őszre várjátok a babát (Fotó: Getty Images)

Ha ennek a csodálatos évszaknak az egyik hónapjára várjátok a kisbabátokat, akár olyan nevet is választhattok neki, ami kapcsolódik az őszhöz.

Mi is válogattunk néhány hasonló nevet, hogy könnyebb legyen a választás.

Az őszi hónapok neveihez nem kötődnek úgy nevek az utónévtárban, mint a nyáriakhoz, azonban a lánynevek között van egy magyar eredetű név, ami ezt az évszakot juttatja eszünkbe: az Őszike jelentése az, hogy őszi kikirics, ez tehát egy virágnév. Szintén magyar eredetű lánynév az Avarka, ami azt is jelenti, hogy avar, amiről rögtön az arany-vörös színekben pompázó, puha őszi levéltakaróra gondolhatunk.

Ha már az őszi falevelek kerültek szóba, érdemes tudni, hogy van néhány olyan név is, ami az erdőt hordozza a jelentésében, és amelyek szintén remek őszi hangulatú nevek lehetnek. A lánynevek közül ilyen a latin eredetű Szilvia és Szilvána, amelyek erdőt jelentenek, illetve az olasz eredetű Szilvesztra, amely jelentése erdőben lakó. A fiúváltozatai ezeknek a neveknek az erdő jelentésű Szilvánusz, Szilvió és Szilviusz, melyek mind latin eredetűek, akár a Szilveszter, amely azt jelenti, hogy erdei, erdő mellett lakó.

A fiúnevek között találjuk még a magyar eredetű Ardót, amely erdőóvót jelent, az erdős, erdős domb, dombhát jelentésű, török eredetű Bökényt, és a német-germán-román-délszláv eredetű Vid, illetve Vida neveket is, amelyek jelentése erdőből származó.

Természetesen az őszhöz hozzá tartoznak a különböző gyümölcsök is. Ezek közül is van néhány olyan, amely anyakönyvezhető – ilyenek a germán eredetű Alma lánynév, amely jelentése nem a gyümölcshöz kapcsolódik (erőfeszítés a harcban + védelem, tápláló, felfrissítő, életet adó), a magyar eredetű Gesztenye és Szederke, illetve a szintén szeder (és eper) jelentésű, latin eredetű Morella.

A fiúnevek között gyümölcs jelentésűek nincsenek, de más őszi terméshez vagy növényhez kapcsolódók igen. A latin eredetű Kornél egyaránt jelent somfát, illetve szarvat, és som a jelentése a magyar eredetű Som és Soma neveknek is. Szintén magyar eredetű fiúnév a Bojtorján is, amelynek jelentése maga a növény.

A lánynevek között találjuk a görög-magyar Boróka nevet, amely a Borbála egy változata, a magyar eredetű Kökényt és Berkenyét, illetve a szintén magyar eredetű Cseperkét is, amely jelentése csiperke. Magyar eredetű női név a Borostyán is, míg latin eredetű a Kornél női változata, a somfa jelentéssel is bíró Kornélia, illetve becézett alakja, a Nelli.

Az őszi természet részben attól olyan gyönyörű, hogy sárgás, narancsos, arany és bíbor színekben pompázik. Néhány lány- és fiúnév is van, amelyek megidézhetik ezeket a csodás színeket. A lány utónevek közül ilyen a magyar eredetű Bíbor, Bíbora, illetve Bíborka, melyek jelentése bíbor, a latin-magyar eredetű, arany jelentésű Aranka, a magyar eredetű Arany és Aranyka, illetve Arina. Aranyat jelent a latin eredetű Aurélia, és becézett változata a Relli, és az angol eredetű Golda, illetve Goldina is. A fiúnevek között találjuk a latin eredetű Rúfuszt, amely vöröset jelent, és arany a jelentése a török-magyar eredetű Ajtony, a latin eredetű Aurél, illetve a magyar eredetű Zaránd neveknek.

Aki azért szereti az őszt, mert az elcsendesedés időszaka, és árad számára valamiféle béke és nyugalom is ebből az évszakból, annak is tudunk ajánlani néhány nevet. A lánynevek között találjuk a csendes jelentésű, magyar eredetű Csende és Csendike neveket, a görög-orosz eredetű Galinát, ami azt jelenti, hogy nyugalom, csend, illetve béke, míg az ír eredetű Tullia békést és csendest jelent. A fiúnevek közül a magyar-szláv eredetű Tihamér esetén találjuk azt a jelentést, hogy csendet kedvelő.