Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Összefüggést találtak a PFAS vegyi anyagok és a vetélés között

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 29.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Rengeteg mindenben található PFAS vegyi anyag, a legismertebb a teflon, de ez a szintetikus anyag biztosítja a ruhák vízállóságát is.

Összefüggést találtak a PFAS vegyi anyagok és a vetélés között (fotó: Getty Images)
Egy svéd kutatás szerint összefüggés mutatható ki a PFAS szintetikus vegyi anyagok és a terhesség korai szakaszában bekövetkező vetélés között - írja tudatosvasarlo.hu.
A PFAS a perfluor-alkil anyagokat jelöli, majdnem 5000 féle vegyi anyag tartozik ide. Bizonyos PFAS-k - pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS - nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben. Számtalan anyagban, eszközben megtalálható, legismertebb PFAS anyag a teflon, de azokban a ruházatokban is használják, amelyek vízhatlanok, vagy ellenállnak a szennyeződéseknek. Bútorokhoz, szőnyegekhez is adnak PFAS anyagokat, élelmiszer csomagoláskor is használják, például mikróba való pattogatott kukoricás zacskókban, gyorséttermi csomagolóanyagokban vagy pizzás dobozokban is. Azaz itt van körülöttünk, szinte mindenben. Olyannyira, hogy a gyakran csak örök vegyi anyagokként hivatkozott PFAS-ek nem bomlanak le, és mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók. A PFAS-k mérgezőek is, számos betegséggel összefüggésbe hozhatók, ilyen a rák, a termékenység csökkenése, az asztma, a májkárosodás, és a pajzsmirigy problémák is.
A Karlstad, az Örebro és a Lund Egyetem kutatói korábban már kimutatták, hogy a PFAS-k a terhesség korai szakaszában preeklampsziát és a magzat növekedésének visszamaradását okozhatják. A mostani kutatásban, ami a Karlstad Egyetem ún. SELMA-kutatásának eredménye, 2582 terhességet követtek végig a várandósság korai szakaszától a szülésen át, a gyermek iskolaérettségéig. A terhes kismamák 99 százalékánál hat különböző PFAS-t mutattak ki a terhesség korai szakaszában. A végigkövetéses vizsgálat összefüggést mutatott ki a terhesség korai szakaszában bekövetkezett vetélés és a PFSA vegyületeknek való kitettség között.
"Ezek az eredmények, a korábbiakkal együtt, aggasztóak. A legaggasztóbb talán az a tény, hogy ezek a vegyi anyagok ott maradnak a környezetben és az emberi szervezetben még az után is, hogy már betiltották használatukat (és elvben kivonták őket a forgalomból, szerk.), mert rendkívül szívósak, bioakkumulációs képességük nagyon magas"- idézi a tudatosvasarlo.hu Carl-Gustaf Bornehag-et, a Karlstad Egyetemen és a New York-i Mount Sinai kórházban működő Icahn Orvosi Egyetemen folytatott SELMA-kutatás projektmenedzsere.
"A SELMA-kutatás eredményei megerősítik meggyőződésünket abban, hogy szigorúbb szabályozásra van szükség a PFAS-k használatával kapcsolatban. Emellett több olyan kezdeményezésre van szükség, mint a ChemSec PFAS-ellenes mozgalma, amely a PFAS-re nemet mondó cégeket fogja össze. Tekintettel arra, hogy mi mindent tudunk ezekről a vegyi anyagokról, összefüggésük a vetéléssel elkeserítő, de cseppet sem meglepő" - nyilatkozta a hírre reagálva dr. Jonatan Kleimark a ChemSec-től.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák