Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Őssejtekkel visszafordítható az agyvérzés okozta károsodás

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 25. | Frissítve: 2016. augusztus 29.

Forrás: Medipress

Egy új egérkísérlet azt mutatja, hogy lehetőség van a stroke okozta agykárosodás visszafordítására.

Őssejtekkel visszafordítható az agyvérzés okozta károsodás

"A stroke kutatásának területén eddig ezt még senki sem mutatta ki, ezért úgy vélem, ez lehet a standard a jövőbeli kutatásokhoz" - nyilatkozta a Nature Medicine augusztus 22-i számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Berislav Zlokovic, a Dél-Kaliforniai Egyetem Zilkha Neurogenetikai Intézetének igazgatója.
A kísérleti kezelés során beültetett őssejteket kombináltak 3K3A-APC fehérjével. Egerekben a fehérje kiváltotta az őssejtekben, hogy működő idegsejtekké váljanak. Az állatkísérletek eredményei azonban nem mindig igazolódnak be embereken is, ezért Zlokovic és munkatársai azt tervezik, hogy egy klinikai kísérlettel derítik ki, vajon a terápia agyvérzésen átesett emberek esetében is hatékonyan működik-e. Amennyiben sikeresnek bizonyul, a kutatók azt is tesztelni fogják, hogy a kezelés más neurológiai betegségek, például gerincvelő-sérülések kezelésére is alkalmazható-e.
Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint évente közel 800 ezer amerikai szenved agyvérzést. A túlélők több mint 70 százalékának izomgyengeséggel vagy bénulással kell tovább élnie.
"Továbbra is nagy szükség van egy hatékony, praktikus késői kezelésre az agyvérzés ellen" - mondta a tanulmány társszerzője, Yaoming Wang. "Az őssejtekkel végzett regeneratív gyógyászat nagy reményekkel kecsegtet a stroke kezelésében."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák