Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Őssejt kutatás - új lehetőségek

Szerző: Babaszoba.hu

2013. május 30.

Forrás: babaszoba.hu

Szinte minden magyar nő hallott már az őssejt tárolás lehetőségéről, de annak felhasználásáról már nem áll elegendő információ a rendelkezésükre - derült ki Európa egyik vezető őssejtbankjának legfrissebb kutatásából .

A Cord Blood Center társadalmi felelősségvállalás programján keresztül aktívan keresi ügyfelei között azokat, akiknek segítséget nyújthat egy esetleges őssejt transzplantáció, míg pénzügyi támogatói programján keresztül a kezelések finanszírozását is magára vállalja 50 millió forintig.

Annak ellenére, hogy Magyarországon az őssejt, mint téma jól ismert a megkérdezett 18-64 éves nők körében a kutatás rámutatott: az őssejt felhasználásával és a lehetőségeivel kapcsolatban már nem áll elegendő információ a rendelkezésükre. A kutatás résztvevőinek 82 százaléka nem volt tisztában azzal, hogy a tárolt őssejt mennyiségétől függ egy esetleges jövőbeni transzplantáció sikere. A megkérdezettek fele úgy gondolta, hogy az őssejtbeültetés már ma is elterjedt gyógymód és nem lepődött meg azon, hogy jelenleg is több mint 80 különböző betegség gyógyítására alkalmazzák. A válaszadók 48 százaléka értett egyet azzal, hogy az őssejtterápia a következő 10 évben világszerte széles körben elterjedt terápia lesz.

A Cord Blood Center társadalmilag felelős vállalatként a szakszerű és minőségi őssejttárolás mellett fontosnak tartja, hogy Segítő Kéz programján keresztül aktívan keresse ügyfelei között azokat a beteg gyermekeket, akiknek reményt jelenthet az őssejt transzplantáció a gyógyulásra. A szakmai támogatás mellett Transzplantációs Támogatói Programjával 50 millió forintig pénzügyi segítséget is nyújt az arra rászoruló ügyfeleinek.

A Cord Blood Center tavaly indított Segítő Kéz programján keresztül már két beteg gyermeknek segített a régióban. A program első kedvezményezettjei Alex, egy román kisfiú és Nelly, egy szlovák kislány. Mindketten gyermekkori agyi bénulásban szenvednek, de az őssejt terápia új lehetőséget nyitott meg a családok számára.

Alex és Nelly esete bármelyikünkkel előfordulhat. A román kisfiú egészségesen született, de 11 hónapos korában megakadt az étel a torkán és leállt a légzése, az oxigénhiány pedig agyi bénulást okozott. 2013 márciusában egy klinikai kísérlet részeként a Cord Blood Center Segítő Kéz programján keresztül intravénásan megkapta saját köldökzsinórvéréből származó őssejtjét az amerikai Duke University Kórházban. Bár a baleset óta 2 év telt el, még mindig nagy az esélye annak, hogy a fiú szervezetének károsult részei befogadják az őssejteket - erre azonban a kezelést követő fél év ad majd végleges választ.

A Segítő Kéz programon keresztül a vállalat megkezdte azon rászoruló magyar gyermekek eredményeinek kivizsgálását is, akiknek az őssejtterápia esélyt adhat a gyógyulásra. "Reméljük, hogy hamarosan egy magyar kisgyermek sikertörténetéről is beszámolhatunk, melyet várhatóan a legjobb amerikai kórház egyikében, a Duke University kórházban végezhetünk el. Ebben az intézményben a köldökzsinórvérben lévő őssejtekkel kapcsolatos klinikai kutatások világszinten is kimagaslóak. Örülünk, hogy a Cord Blood Center az első őssejtbank Közép-és Kelet Európában, amely a legígéretesebb regeneratív kezelésekben egyedülálló lehetőséget biztosíthat az arra rászoruló ügyfeleinek" - mondta Dr. Pance Miklós, a Cord Blood Center területi vezetője.

"Jelenleg több mint 80 betegség gyógyítására alkalmazzák az őssejt terápiát. Az őssejt kutatás sokat ígérő eredményei alapján a jövőben sok más olyan betegség kezelésére is alkalmas lesz, mint például az autizmus, az 1. típusú cukorbetegség, a születés közben fellépő oxigénhiány, a gyermekkori agyvérzés vagy a súlyos immunhiányos betegség" - mondta dr. Miroslav Kubeš, a Cord Blood Center kutatás-fejlesztési vezetője.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák