Terhesség

Országos dietetikusi adatbázist hozott létre az MDOSZ

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az egész országot lefedő, ingyenesen használható dietetikusi adatbázist hozott létre, hogy bárki egyénre szabott tanácsadást igényelhessen a lakóhelyéhez legközelebb található szakembertől.
2015. Július 16.

Országos lefedettségű és bárki által elérhető dietetikus címtárat hozott létre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A dietetikuskereso.mdosz.hu oldalon található adatbázis célja, hogy mindenki számára könnyen elérhetővé váljon az egyénre szabott, hiteles, szakemberek által nyújtott táplálkozási-dietetikai szaktanácsadás.

„A személyre szabott táplálkozás jelentős szerepet fog játszani a lakosság egészségi állapotának formálásában, illetve annak javítására irányuló további lehetőségek ösztönzésében, ez derült ki az idén az Európai Bizottság támogatását élvező Food4Me projekt kutatásából” – emeli ki a mostani itthoni kezdeményezés fontosságát Szűcs Zsuzsanna, a MDOSZ Tudományos Bizottságának elnöke. „A projekt 1500 résztvevős páneurópai vizsgálata rámutatott arra, hogy a személyre szabott táplálkozási tanácsadás révén hatékonyabban javíthatóak a táplálkozási szokások, mint a hagyományos lakossági tanácsadással” – tette hozzá Szűcs Zsuzsanna.

Magyarországon a dietetikusi adatbázis használatával az érdeklődők megyére szűrve is megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb élő szakember nevét és elérhetőségeit. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a címtár segítséget nyújt mindazoknak, akik megbízható forrásokból szeretnének tájékozódni az egészséges táplálkozás és a dietetikai ismeretek szabályairól. „Miközben sorra járunk különféle kötelező szűrésekre, vizsgálatokra, aközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mennyire fajsúlyos szerepe van az étkezésnek abban, hogy egészségesek legyünk. Az ország minden pontján elérhető kollégáim többek között ebben állnak a lakosság rendelkezésére, örülnénk, ha a megelőzésben is legalább akkora szerepet kaphatnának, mint egy-egy már kialakult betegség, állapot kezelésében” – tette hozzá a szakmai szervezet elnöke.

Az adatbázis jelenleg több mint 50 fő szakképzett és tapasztalt dietetikus elérhetőségét tartalmazza, a lista folyamatosan bővül és frissül. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a címtárba, szigorú szakmai feltételeknek kell megfelelnie. Ilyen a megfelelő végzettség, a szakmai tapasztalat, valamint elvárás a tagok tudásának rendszeres frissítése és bővítése konferenciák és továbbképzések által.

Forrás: MDOSZ