Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Orrdugulás a terhesség alatt - Okok és tippek

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. augusztus 4. | Frissítve: 2019. december 18.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt gyakori az orrdugulás, a terhes nők 30 százalékánál jelentkezik. Általában a második hónapban már jelentkezhet. Mitől alakul ki és mit tehetünk ellene?

Orrdugulás a terhesség alatt - Okok és tippek
A terhességi orrdugulás (rhinitis) vagy orrnyálkahártya gyulladás hasonló érzés, mint amikor náthásak vagy allergiások vagyunk, de ezt a terhesség alatti hormonális változások okozzák. Például a progeszteronszint megemelkedése az orrjáratok nyálkahártyájának megduzzadását okozhatja. Az orrjáratok beszűkülnek, így a levegő áramlása csökken, emiatt is kialakulhat orrdugulás. A terhesség alatt több vér kering a testben, ami szintén orrduguláshoz vezethet.
A terhes nők akár 30 százalékánál jelentkezik a terhességi rhinitis. A tünetek már a második hónapban jelentkezhetnek, a terhesség végéig is megmaradhatnak, de a szülést követően elmúlnak.
Ha az egyetlen tünet az orrdugulás, akkor nagy valószínűséggel rhinitis áll a háttérben, ha azonban az orrdugulás más tünetekkel - köhögés, láz, tüsszögés, torokfájás, vizes orrfolyás, viszkető szemek, duzzadt mirigyek - is párosul, akkor másra kell gyanakodnunk (nátha, allergia)

Hogyan kezeljük a terhességi rhinitist?

Van néhány tipp, amelyeket érdemes alkalmazni. Figyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra. Alváskor emeljük meg a fejünket úgy, hogy több párnát teszünk a fejünk alá. Vegyünk meleg zuhanyt, hagyjuk, hogy a gőz nyugtassa, enyhítse a panaszokat. Egy tiszta ruhát áztassunk meleg vízbe, utána tegyük az arcunkra és lélegezzünk.
Használhatunk sóoldatos orrsprayt. Párásítsunk a hálószobában, hogy nedvesebb legyen a szoba levegője.
Kerüljük el a lehetséges irritáló hatásokat, például a cigarettafüstöt, az alkoholt, a festékeket, mert ezek előidézhetik a tüneteket.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák