Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Orosháza Városi Önkormányzat Kórháza

Szerző: Rózsa Ibolya

2011. április 8.

Forrás: Kismama magazin

Az orosházi kórház munkatársai új szemlélettel és nagy szeretettel várják a babát váró családokat.

- Soha ilyen kevés szülésünk nem volt - mondja szomorúan dr. Patakfalvi János. - Évek óta csökken a születésszám, ez máshol is így van. Központi terhesgondozást végzünk, a Mozgó Szakorvosi Szolgálat nem működik, mivel a védőnői rendelők felszereltsége nem jó. Ma már a beutalóhoz kell számítógép, naplószám, online kapcsolatra lenne szükség a kórházzal. A felkészítő tanfolyamot védőnőink tartják. A szülőszobát meg lehet nézni, de ha valaki lemaradna a csoportos látogatásról, külön is szívesen körbevezetjük. A császármetszés aránya városi kórházhoz képest viszonylag magas, de ez jelentős százalékban az előző műtétek miatt van.
- Mindig az első császármetszést kell jól meggondolni, mert legtöbbször az vonja maga után a többit - folytatja az osztály vezetője. - Ikerszülés, a baba medencevégű fekvése esetén eleve császármetszést tervezünk. Kivéve, ha a medencevégű fekvés nem az első szülésnél fordul elő. Ekkor annak alapján mérlegelünk, hogyan halad a szülés, mekkora a becsült súly, mekkorák voltak az előző babák.

Ildikó a 37. héten kipróbálja a vajúdást segítő labdát. Böbe, a szülésznő elmagyarázza az eszköz tágulást segítő hatásátHüvelyi szülés után a kisbabát a mama hasára fektetik, császármetszésnél az előmelegített asztalra, ahol vizsgálatra, nyákszívásra, mérésre kerül sor. Ezután pólyát kap a pici, a kétórás megfigyelési időben megszoptathatja az édesanyja, majd az inkubátorban melegszik. Minden kórterem rooming-in rendszerben működik, de éjszakára a legtöbb babát beviszik az újszülöttszobába. Reggel fél 7-kor viszik ki először a piciket édesanyjukhoz.
Látogatásunkkor a babák egy része az újszülöttszobában tartózkodott.
- Az anya beviheti a kisbabát az újszülöttszobába, ha pihenni szeretne - mondja a főorvos. - A többedszer szülők már tudják, mi vár rájuk otthon, itt kell kihasználni a segítséget és a nyugalmat. A nővérek szakszerűen támogatják a szoptatást, hiszen nincs jobb az anyatejnél. Volt időszak, amikor nem volt divat a szoptatás. Én az igény szerinti etetést tartom jónak: ha éhes a pici, egyen, ha nem, nem erőltetjük. Teát minden baba kap, de tápszeres pótlásra ritkán van szükség. Jó csapat dolgozik itt, szeretjük a szakmánkat, jöjjenek ide szülni! - zárja a beszélgetést Patakfalvi főorvos.

Tények, adatok:
Éves születésszám: 430 körül
A császármetszés aránya 28-30 százalék.
Egy egyágyas és egy háromágyas szülőszoba van, modern, szülőszékké alakítható ággyal.
Vajúdást segítő labda rendelkezésre áll.
Szülésznőválasztás lehetséges.
Beöntést rutinszerűen végeznek, a borotválás nem kötelező, gátmetszésre a súlyos sérülések elkerülése érdekében kerül sor, a gátvédelmet mindig megpróbálják.
A fájdalomcsillapítás injekcióval, masszázzsal, meleg zuhannyal történik, a kismama vihet be magával természetes szereket.
A császármetszések túlnyomó részét gerincérzéstelenítésben végzik.
Szülésnél családtag lehet jelen. Gyakori az apás szülés, de volt már testvér- és nagymamás szülés is.
A gyermekágyas részlegen összesen négy szoba van, három- és négyágyasak.
Terhespatológia, újszülöttpatológia működik.
Látogatni a folyosón és az előtérben lehet.

(A cikk a 2011 februári állapotot tükrözi.)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák