Terhesség

Öröklődik a koraszülöttségre való hajlam?

A koraszülöttként világra jött édesanyák sokkal nagyobb valószínűséggel szülnek a 37. terhességi hét előtt. Ugyanez igaz azokra a nőkre is, akik ugyan nem voltak koraszülöttek, de volt ilyen testvérük, derül ki egy új skót kutatásból.
2010. Június 03.

“Már korábban felmerült annak a gyanúja, hogy a koraszülöttség családi halmozódást mutat” – nyilatkozta Dr. Siladitya Bhattacharya, a cikk szerzője, aki a Aberdeen Maternity Hospital szülész professzora. A kutatócsoport egy 60 éves periódust elemzett, ezalatt 11 576 édesanya a 13 845 leánygyermekének 22 343 terhességét vizsgálta. Valamennyi terhesség Skóciában zajlott le.

Amikor a kutatók megvizsgálták azokat a nőket, akik koraszülöttként jöttek a világra (csak egyes terhességeket vizsgáltak, ikerterhességeket nem) és első kisbabájukat várták, magasabb volt a koraszülési arány, mint az időre született kismamák között. A koraszülöttként világra jött édesanyák 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel szültek a 37. terhességi hét előtt az első terhességük során, mint érett terhességből született társaik. A koraszülési kockázat kismértékű csökkenést mutatott a második vagy többedik terhesség esetén, ekkor az arányt 50 százaléknak találták.

Koraszülésnek nevezzük a 24. és 37. hét között lezajlott szüléseket. A koraszülés a vezető betegség és halálok az újszülöttek között a fejlett világban. Ez felelős a halálok 60 százalékáért és a komoly szülési utáni szövődményekért, derül ki a tanulmányból. Az eredmények az Obstetrics & Gynecology júniusi számában fognak megjelenni.

Öröklődik a koraszülöttségre való hajlam?

Dr. William H. Barth Jr., a Massachusetts General Hospital orvosa, a cikkhez írt bevezető szerzője szerint az új eredmények azért is fontosak mert korábbi kutatási eredményeket igazolnak. Egyelőre az új eredmények nem fogják az orvosi gyakorlatot megváltoztatni. Ugyanakkor a kutatási eredmény egyes korlátaira is rávilágít, például, hogy minden résztvevő Skóciában él, így a vizsgált anyag túlzottan homogénnek számít.

Ha egy kismama vagy a testvére koraszülöttként jött a világra orvosai még nem tesznek külön lépéseket a koraszülésük megelőzésére, például önmagában csak ezért nem kezdenek progeszteron adagolásba, írja Barth. “Többet fogunk megtudni a koraszülés kockázatairól a következő években, mert a genetikai kutatások, melyek a koraszülést halmozó családokban folynak további információkkal fog szolgálni” – írta Barth.

Bhattacharya a kutatása alapján azt tanácsolja a kismamáknak, ha ők maguk, illetve édestestvérük koraszülött volt tudassák ezt a plusz információt nőgyógyászukkal és szülésznőjükkel is. Majd az egészségügyi személyzet eldönti, hogy kell-e gyakrabban terhesgondozásra járniuk vagy szükségessé válik-e speciális kezelés a kismama számára.

Forrás: Medipress