Terhesség

Olthatók két oltással a kismamák, április 19-én nyithatnak az iskolák

A miniszterelnök a várandósok oltásáról és az iskolanyitásról is beszélt a péntek reggeli rádióinterjúban.
2021. Március 26.
Fotó: Getty Images

“102 ezer iskolai dolgozó van, 20 ezren már be vannak oltva, őket április 10-ig be lehet oltani, és akkor április 19-én újranyithatnak az iskolák, addigra 3 millió fölött lesz a beoltottak száma” – nyilatkozta Orbán Viktor március 26-án reggel a Kossuth rádióban a péntek hajnali operatív törzs megbeszélés után. Gulyás Gergely csütörtökön még április 12-t is említette lehetséges nyitási dátumként, ez a dátum – úgy tűnik – kitolódott.

A miniszterelnök a fiatalokhoz is szólt, arra kérte őket – “ne csak az idősek miatt vigyázzanak magukra, hanem maguk miatt is”, mivel a harmadik hullám a fiatalokat is intenzívebben érinti. Kitért a kismamák oltására is: a Pfizer és a Moderna oltásával már olthatók a várandósok.

Részletek a várandósok oltásáról

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján újabb részletek derültek ki: “A vizsgálatok nem fejeződtek be, de már jelentős mennyiségű tudás áll rendelkezésre. Minden esetben, mielőtt egy várandós oltásáról dönt az oltóorvos, számos körülményt kell mérlegelni. Általánosan mindenkinek ajánljuk a védőoltás felvételét; a nemzetközi ajánlásokon és a tudományos tapasztalatokon alapszik a magyar ajánlás is, a védőoltás felvétele sokkal több előnnyel jár, mint hátránnyal, de mindig egyénileg kell mérlegelni. A háziorvossal és a nőgyógyásszal ajánlott konzultálni. Az ajánlás szerint az mRNS vakcinákkal olthatók a várandósok, tehát Pfizerrel és Modernával. A vektorvakcinák sem jelenthetnek veszélyt, de egyelőre kevesebb tapasztalat áll rendelkezésre” – hangzott el. A védőoltás első adagját a várandósság 12. hete után kell beadni, a másodikat a szülést követően.

Változás várható a boltok nyitvatartása és üzemeltetése kapcsán. “10 négyzetméterenként lehet egy ember, a kijárási korlátozás pedig este 10 órától lesz érvényes, a boltok 9-ig nyitva lehetnek” –  hangzott el. Szombaton számíthatunk pontos döntésre az ügyben.

A nyitásról elmondta, hogy áprilisban másfélszer annyi vakcina várható, mint márciusban volt. “Szabad nyarunk lesz” – vetítette előre. Ám lesznek olyan szolgáltatások, amelyeket csak védettségi igazolvánnyal lehet majd igénybe venni – tette hozzá.