Terhesség

Oltás vagy életveszély?

Ha babát vársz, számodra különösen veszélyes lehet az influenza. Sorra vesszük a közszájon forgó tévhiteket, hogy jól dönthess: oltatod magad vagy inkább kihagyod.
2011. Január 23.

Úgy hallottam, várandósan nem szabad influenza elleni oltást kapni.

Éppen ellenkezőleg! Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ iránymutatása szerint a várandós nők az új influenza ellen első körben oltandók közé tartoznak. Nemzetközi adatok alapján ugyanis a kórházi kezelésre szoruló új influenzás betegek 7-10 százaléka második-harmadik harmadban járó kismama. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján tízszeres a kockázatuk, hogy intenzív osztályos ellátásra szoruljanak. Magyarországon november végén öt várandós nőt kezeltek intenzív osztályon, december elején ketten meghaltak közülük. Ők nem kaptak oltást. Ugyanakkor nem fordult elő, hogy a hazai oltóanyagnak az utóbbi évtizedekben súlyos mellékhatása lett volna, eltekintve némi bőrpírtól, láztól. A kétféle kockázat mértéke össze sem vethető egymással.

A szülész- és a háziorvosom is lebeszélt a H1N1-oltásról, azt állítják, felesleges

.Vajon az orvosod vállalja azért a felelősséget, hogy lebeszélt egy olyan oltásról, amely akár két életet is megmenthet, és amelyet minden mértékadó szakmai fórum ajánl? Minden szülész kötelessége, hogy tájékoztassa a hozzá forduló kismamákat az influenza kockázatairól és a megelőzés, vagyis az oltás lehetőségéről. Ha nem vagy beoltva, személyes kockázatotok messze túlszárnyalja a védőoltásét.

Aggaszt, hogy az oltóanyag megfertőzheti a magzatot.

Ez alaptalan aggodalom! Az oltóanyagban levő vírus nem fertőzőképes. Viszont ha kismama kapja az oltást, akkor az ennek hatására termelődő ellenanyagok a kisbabát is védik megszületése után, tehát kétszeresen is megéri oltatnod magad. Ha a szoptatás alatt kapsz oltást, akkor az ellenanyagok az anyatejben is megjelennek, és bizonyos fokú védelmet jelentenek a babának. Ha a közeljövőben terveztek gyereket, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha előre beoltatod magad.

Egészséges vagyok, minek ez nekem?

Hiba volna, ha áltatnád magad. Egy új influenzavírus, mint amilyen a H1N1, nagy valószínűséggel az emberek többségét megfertőzi előbb-utóbb, hiszen senkinek sincs védettsége ellene. Ráadásul a nemzetközi és hazai adatok is azt mutatják, hogy egy új vírus esetében nemcsak az egyébként szokásos kockázati csoportokban gyakoriak a szövődmények, hanem teljesen egészséges, életerős emberek szervezetében is. Az oltás ésszerű lehetőség arra, hogy védd magadat és a körülötted élőket. Nem tudhatod, kinél milyen súlyos lefolyású volna a betegség.

Úgy tudom, ettől az oltástól akár meg is bénulhatok.

Ez az oltás a gyártási technológia és az összetevők szempontjából nem különbözik a sok-sok éve biztonsággal alkalmazott hazai influenzaoltásoktól, legfeljebb annyiban, hogy egy másik vírustörzs ellen véd. Az oltóanyag eddigi alkalmazása során nem fordult elő az oltáshoz köthető komoly betegség, bénulás sem. A nem oltottak körében előforduló súlyos szövődmények kialakulásának valószínűsége ennél jóval nagyobb.

Az utóbbi hónapokban én már voltam influenzás, ezért nincs szükségem oltásra.

Ha ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy tényleg az éppen aktuális influenzavírus ellen már szereztél védettséget, valóban felesleges. Ha azonban nem tudsz erről megbizonyosodni, ártani nem ártasz vele, ha a biztonság kedvéért mégis beoltatod magad.

Mit tegyek, ha az orvosom nem akarja beadni nekünk az ingyenesen járó oltást?Sem a háziorvosod, sem a nőgyógyászod nem tagadhatja meg az oltás beadását. Ha mégis ezt tenné, az érvényes szakmai ajánlásokkal ellentétesen jár el, és panaszt tehetsz ellene az ÁNTSZ-nél, amely a szakmai felügyeletet látja el. Az ÁNTSZ honlapján tájékozódhatsz az oltópontok helyéről, ezek közt már olyanok is vannak, amelyeken ingyenes oltóanyagot adnak be az arra jogosultaknak.

Szakértőnk, Prof. dr. Török Miklós álláspontja:

Oltás vagy életveszély?

Természetesen minden várandósnak javaslom az influenzaoltást, a Szülészeti Szakmai Kollégium, az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Járványügyi Hatóság ajánlása is egyértelműen ez. Nincs olyan rossz oltás, amely rosszabb volna, mint maga a betegség, ami ellen véd. Kismamák esetében ez a fokozott kockázat miatt még inkább igaz.

Forrás: Kismama magazin